Медици от Плевен спасиха пациент с 15-сантиметрова пръчка, забита в главата му (снимки + видео)

16.08.2016 13:01


Уникална операция са извършили преди две седмици специалистите от Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ – Плевен. Благодарение на техните усилия пациент оживява след особено тежък случай на пробождане на главата, а повече за него пред медиите днес сподели завеждащият Клиниката доц. д-р Йордан Панов. Той е бил ръководител на екипа, извършил двучасовата интервенция, в който са участвали още д-р Вълков и д-р Любенова.

16.08.operaciq1
Пациентът е 57-годишният Трифон от ловешко село, който късно вечерта се спъва и пада в двора на дома си директно върху бамбукова пръчка, използвана за прикрепяне на цветя. Пръчката влиза в медиалния ъгъл на окото, а след компютърна томография на главния мозък е установено, че тя е проникнала 15 см в мозъка – през медиалния ъгъл, покрай очния нерв тя пробива черепа, плъзга се покрай най-големия кръвоносен съд, хранещ мозъка, минава през слепоочния дял и ствола на мозъка и се забива в малкия мозък. Там са разкъсани много кръвоносни съдове и се е получил бързо нарастващ кръвоизлив, като и кухините на мозъка също се изпълват с кръв.

16.08.operaciq2
Направихме спешна, дори бих казал импровизирана операция, тъй като самото нараняване е уникално, като вид и степен на нараняване и дълбочина на проникване, отбеляза доц. Панов. Специалистите преценяват, че черепът трябва да се отвори спешно отзад, за да се стигне до малкия мозък, да се отстранят съсиреците, да се спре кървенето и да се освободи кухината, която е пряко свързана с центровете на дишането и сърдечната дейност. Бамбуковата пръчка е отстранена много внимателно през окото.
Още на следващия ден пациентът, който е постъпил в болницата в кома, идва в съзнание. Факт е, че за тези 14 дни от инцидента до днес неговото състояние се подобрява много бързо – в момента може да движи ръцете и краката си, прави опити да ходи, а дори зрението на лявото му око е запазено, разкри завеждащият Клиниката по неврохирургия. Любопитна подробност е, че преди 5 години Трифон е опериран от рак на ларингса и след интервенцията специалистите, които го оперират, му дават най-много шест месеца живот. Въпреки негативните прогнози, той се въстановява напълно и дори започва да работи.

16.08.operaciq3
Причините този случай да има щастлив финал са много, но една от тях е добрата организация и професионализмът на всички структури в УМБАЛ – Плевен, посочи доц. Йордан Панов. Той бе категоричен, че специалистите не са имали досега подобен случай, като той ще бъде представен в престижни международни научни издания.
Кадрите се публикуват с изричното писмено съгласие на пациента и неговото семейство

16.08.operaciq4 16.08.operaciq5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: