33 фирми от област Плевен ще осигуряват заетост на продължително безработни

29.07.2016 13:23

pleven liato

Като един от сериозните проблеми за справяне с безработицата в община Плевен и.д. директор на Бюро по труда – Плевен Валентина Георгиева посочи големият брой на продължително безработните. През юни те са 2004 души, т.е. 42% от регистрираните в Бюрото по труда. От тях 60,8% са без специалност и професия, а с основно, начално или по-ниско образование са 56,9 на сто. Именно към такива хора е насочена и новата схема „Обучение и заетост”, подчерта Георгиева.

Приоритетна целева група по тази схема са продължително безработните, тези с ниско образование, както и хората на възраст над 54 години, които по-трудно се реализират на пазара на труда. По тази схема бяха получени 365 заявки от фирми, които се намират на територията на област Плевен, обясни Валентина Георгиева. Те са обработени и оценени от Комисията по заетостта и от тях 33 вече са класирани и техните предложения ще може да се финансират. Става въпрос за разкриване на близо 200 работни места по схемата „Обучение и заетост”.

От тези одобрени 33 фирми 13 са на територията на община Плевен. Всички те могат да обявят до 6 работни места. За тези приоритетни места се отпуска финансиране от 1 година като се покрива работната заплата, която е на базата на минималния осигурителен праг за дадената длъжност, и осигуровките.

В Бюро по труда в Плевен вече е започнал и процесът на подбор на бъдещите работници в одобрените фирми.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: