Председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев откри традиционния Чернялски събор

23.07.2016 16:38

23.07.sabor1

За единадесета поредна година жителите на седем села по поречието на река Чернелка в Плевенска и Ловешка област се събраха, за да отпразнуват заедно Чернялския събор. По традиция домакинството на събора се дава всяка година на различно населено място, като тази домакин на празника беше плевенското село Николаево.
В обедните часове на 23 юли организаторите на събора – местното читалище „Пробуда 1919“ и кметът на населеното място Ваня Орозова, посрещаха гостите си от близо и далеч. Празникът уважиха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и общинските съветници Христослав Михайлов и Георги Велков. Гост на събора бе и народният представител Владислав Николов, пристигнаха и кметове на кметства от Плевенската община. Специален гост на празника беше Петър Генов – дългогодишен кмет на село Баховица и един от инициаторите на тази хубава традиция.

23.07.sabor2
На масите сред парка в Николаево тази година се бяха събрали жителите на селата Ралево, Ласкар, Горталово, Търнене, Николаево и Баховица. Всеки един от присъстващите получи при пристигането си подарък – свитък с кратката история на събора от неговото начало до наши дни. Празникът откри кметът на Николаево Ваня Орозова, заедно с председателя на Общинския съвет Мартин Митев и народния представител Владислав Николов. Ваня Орозова пожела още дълги години хората от селата по поречието на Чернелка да се събират и веселят заедно на този събор. Присъстващите поздрави и Владислав Николов. На организаторите на събора той пожела тази хубава традиция да бъде съхранена през годините, а на всички присъстващи – един незабравим спомен от този празник на приятелството.

23.07.sabor3
„За първа година имам честта да присъствам на този хубав празник и съм силно впечатлен от добрата му организация“, обърна се към присъстващите и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Той отправи специален поздрав към гостите от село Баховица и към Петър Генов, като припомни, че Баховица е мястото, което първо домакинства на събора през далечната 2006 година и на практика поставя началото на тази хубава традиция. Мартин Митев обърна внимание и на това, че в основата на този празник на приятелството стоят читалищата, които трябва да бъдат винаги подкрепяни в техните усилия да съхраняват и пазят традициите.
Традиционно организаторите на Чернялския събор се бяха приготвили и този път с безплатна боб-чорба за почерпка на всички присъстващи. Имаше и кръшни хора.
Река Чернелка извира в землището на село Баховица и се влива в река Вит при село Търнене.

23.07.sabor4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: