Класирането на малчуганите в детските градини в Плевен ще става по точкова система

22.07.2016 13:20

detska gradina

По точкова система да става класирането на деца в детските градини на територията на община Плевен предвижда нова Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини. Предложението за новия нормативен акт ще бъде разгледано на предстоящата на 28 юли, четвъртък, сесия на Общински съвет – Плевен. Негов вносител е кметът Георг Спартански. 

В мотивите му е записано, че по този начин ще се покрие критерият за държавен образователен стандарт и оптимално ще се използват услугите в детските градини. Освен това ще се ограничи практиката за фиктивно записване на деца и заемане на места, които следва да се ползват от семейства, нуждаещи се от тази услуга, както и ще има систематизираност и прозрачност на процеса при реда за записване на деца в детските градини. Прилагането на новата наредба няма да е свързано с изразходването на допълнителни финансови средства от бюджета на Общината, както и с допълнителни човешки ресурси.

В Раздел III  на проекта за новата Наредба е разяснено по какъв начин ще се класират деца при записване на детските градини. Това ще е на базата на точкова система според събраните от всяко дете точки по низходящ ред.

Като основни критерии са посочени – постоянен адрес на родителите/настойниците на територията на община Плевен – 3 т.; за настоящ адрес – 2 т. Допълнителна точка носи родителят-студент, който обаче учи в Плевен. Ако детето ходи на ясла поне 6 месеца преди записване в детската градина получава още 1 точка.

Допълнителни критерии са: дете сирак – 6 т., полусирак – 3 т., дете с трайни увреждания над 50% – 5 т., трето и следващо дете в многодетно семейство или близнаци – 2 т., братче или сестриче вече записани в детско заведение – 2 т. и т.н.

Подаването на документи за постъпване в яслени или първи групи ще става от 1 януари до 22 април на текущата година, се посочва още в проекта на наредбата. Първото класиране с приетите деца трябва да бъде готово до 29 април.

Ако новата Наредба бъде одобрена от местните депутати, то тя ще е влезе в сила от 1 септември тази година.

Снимка: kidsandcompany.com

#тагове:

НАЙ-НОВИ: