Ученичка на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен с награди от международен конкурс

17.07.2016 13:17

maria 1

Ученичката на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен Мария Василева е спечелила две награди от проведения от 7 до 9 юли в Несебър Международен конкурс за индивидуални изпълнители, хорове, малки групи и инструменталисти „Гласовете ви чуваме”. Проявата се организира от Сдружение „Евтерпани”. Конкурсът се провежда в рамките на Международния арт фестивал „Нестия”, организиран от формация „Фонтан”, и дава възможност на млади изпълнители (певци и танцьори) да представят талантите си на концерти на различни сцени в морските курорти Равда, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените и Несебър.

Участие са взели изпълнители, хорове и състави от Грузия, Русия, Украйна, Полша, Румъния, Македония, България. Фестивалът е бил е под надслов „В новия век с песни, танци и обич”.

Мария Василева е от Ловеч, но е  ученичка в НУИ „П. Пипков” – Плевен, специалност „Поп и джаз пеене”. Тя се е състезавала в две категории – „индивидуални изпълнители – инструменталисти с пиано” и „индивидуални изпълнители –вокал”.

maria

В категория „инструменталисти” Мария е класирана на първо място, а в категория „вокал” е взела музикалната награда – изработка и запис на песен в професионално студио, както и работа с композитора Александър Савелиев. Журито е било с председател Александър Савелиев (композитор) и членове: Евгени Ботев (тенор, председател на сдружение „Арте либера”); Стела Петрова (артист-оркестрант, директор на фестивал „Равда”), Аня Краваева (мецосопрано, директор на конкурс „Гласовете ви чуваме”).

Мария е била поканена да вземе участие и в концерт в рамките на фестивала, който се е провел на открита сцена в центъра на курортния комплекс Слънчев бряг.

Само ден преди това талантливата възпитаничка на плевенската гимназия е била допусната и до майсторски клас за вокалисти.

Международно жури в състав Чарли Рапино /звукозаписна компания Sony Music/; Алесандро Аморозо /музикален експерт/; Николо Фраджиле /композитор и аранжор/; Даряна Куманова /вокален педагог академия „Ареа ди Сан Ремо“/, Тони Вандони /арт директор на Радио Италия/, е прослушало кандидатите и е определило 15 български деца, които ще продължат в следващия етап. Той ще се проведе в Сан Стефано ди Камастра, Сицилия, Италия в началото на август. В рамките на майсторския клас ще бъде създадена нова песен, която ще бъде представена от децата на финалния концерт.
По време на престоя си в Италия, българските деца ще имат възможността да работя с изтъкнати вокални педагози заедно с италианските си връстници, както и да посетят някои забележителности.

Пожелаваме успех на Мария!

Снимки: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: