На 2 юли се чества Световният ден на НЛО

02.07.2021 7:00

nlo

На 2 юли се чества Световният ден на НЛО. Изборът на датата не е случаен. През 1947 година на този ден е станал т.нар. розуелски инцидент: край американския град Розуел се разбива летателен апарат. Мнозина са на мнение, че това е космически кораб на извънземни – летяща чиния с пришълци на борда, припомня РИА „Новости“.

На 8 юли 1947 г. във вестниците е публикувано съобщение от ВВС на САЩ, че военните разполагат с летящ обект, намерен в ранчо в щата Ню Мексико, в района на Розуел. Няколко часа по-късно бригаден генерал Рами, командващ 8-а въздушна армия, опровергава тази информация.

Според официалното обяснение край Розуел не е катастрофирал НЛО, а са паднали парчета от свръхсекретна сонда от програмата „Могул“ за проследяване на съветските ядрени изпитания.

Няколко години по-късно майор Джес Марсъл, който през 1947 г. е бил началник на разузнавателния отдел в базата на ВВС в Розуел, дава сензационно интервю. В него той казва, че историята със сондата е измислена. Според Марсъл „това са били предмети с извънземен произход“.

Въпреки липсата на неопровержими доказателства, че край Розуел се е разбил НЛО, всяка година в началото на юли в града се стичат над 200 000 души, за да участват в своеобразен фестивал. В неговите рамки се организират семинари, лекции, специални експозиции. Има и костюмиран Парад на извънземни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: