Любен Чаталов: Ако стойностното българско кино има лице, това трябва да е Веско Плачков

01.07.2016 16:16

1.07.roza2

Уникални природни картини от България, масовки, каквито в родното кино не са правени от повече от 25 години и действие, развиващо се в един дълъг времеви период на политически и финансови перипетии, през които преминава основният герой – от Възродителния процес, рухването на тоталитарния режим и дивашкото натрупване на първоначални капитали до наши дни. Това са само част от нещата, които ще видят зрителите на новия български филм „Роза Дамасцена“, чийто снимки приключват недалеч от Плевен след броени дни. Повече за лентата на финала на снимачния период днес в пресклуба на БТА в Плевен споделиха актьорите Любен Чаталов и Веселин Плачков, операторът Христо Генков, сценаристът и продуцент Мария Лалева и режисьорът Тодор Анастасов.

1.07.roza3
Преминахме през един изключително тежък снимачен период и всички сме много изморени, не скри пред плевенските медии Тодор Анастасов. Той бе категоричен, че за първи път от 25 години у нас се прави толкова сериозно кино от гледна точка на организация, техника и хора. Ще разочаровам част от зрителите, като издам, че във филма няма мутри и проститутки и няма да покажем колко лошо е да се живее в България, анонсира режисьорът. Той отбеляза, че ролята на Веселин Плачков е била изключително трудна, отбелязвайки, че толкова отговорна задача отдавна не е била давана на български актьор, като не пропусна да поздрави и останалите актьори, взели участие в лентата.
От своя страна, Любен Чаталов сподели впечатленията си от партньорството с Веселин Плачков, посочвайки, че той е изумителен актьор. Дълбоко съм убеден, че ако българското кино има лице, то трябва да се нарича Веско Плачков, категоричен бе един от изтъкнатите наши актьори. Чаталов разкри, че за първи път от 25 години се е почувствал на мястото, което обича, а екипа, с който е работил през последните месеци е усетил като свое семейство. Съжалявам, че не съм с 30 години по-млад, за да мога да продължа да участвам в такова кино, допълни популярният български актьор.

1.07.roza4
Няма да хваля филма – той сам ще ви каже всичко след броени месеци, каза Веселин Плачков, заявявайки, че подобен проект няма нужда от подсилване с патетични изказвания. Плачков благодари на хората от екипа, като изрази надежда, че е оправдал доверието им. „Отказвал съм роли във филми и съм щастлив, че най-сетне се появи лента, която е от тези, за които си казваме „Защо ги изгубихме?“. Начинът и на работа, и на пресъздаване на ситуациите – без да се изпада в крайности, е коренно различен, а най-важното е отношението към киното, като към такова. Това не е една печатница за пари или просто реклама по-дълга от час и половина, а кино“, заяви плевенският актьор.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: