Джими пусна Машината на времето за премиерата на „Печатарят“ в Плевен (галерия + видео)

17.06.2016 9:06


На една по-различна премиера на книга станаха свидетели гостите на Творителницата „О писменехъ“ в Плевен снощи. Вълшебното място, наричано от мнозина „Музеят на писмеността на Джими“, бе домакин на представянето на третия роман на Силвия Томова – „Печатарят“, посветен на една малко позната личност от нашата история – първия български печатар Яков Крайков.

17.06.jimmy1
Премиерата на „Печатарят“ в Плевен бе под формата на интерактивен спектакъл, в който с изпълнения на виола участие взе Кристофър Кем, както и домакинът Диян Павлов – Джими. По увлекателен и вълнуващ начин плевенският Гутенберг поведе гостите на своята творителница на историческо пътешествие от началото на българската държава и писмеността на прабългарите, през делото на Светите братя Кирил и Методий, тъмните векове, създаването на печатната преса от Гутенберг и само 100 години по-късно – до живота и дейността на първия български печатар Яков Крайков.

17.06.jimmy2
Тук щафетата пое авторката, която само преди месец бе удостоена с наградата „Ваня Константинова“ за „Печатарят“. Тя отбеляза, че Яков Крайков не само променя българската история в областта на книгопечатането, но оказва влияние и върху световната културна история. Силвия Томова разказа повече за живота и делото на Крайков и отговори на въпросите на плевенчани, които бяха нетърпеливи да се потопят в увлекателното четиво, както и да вземат автограф от писателката. Гост на премиерата бе началникът на Отдел „Култура“ в Община Плевен Стефка Григорова, която подари на Силвия Томова красив букет от името на кмета Георг Спартански.

17.06.jimmy3

 

17.06.jimmy4

 

17.06.jimmy5

 

17.06.jimmy6

 

17.06.jimmy7

 

17.06.jimmy8

 

17.06.jimmy9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: