ОбС-Плевен прие отново да освободи от задължения читалищата в общината

14.06.2016 11:58

14.06. seisia

„Задължава читалищата на територията на община Плевен да подадат в едномесечен срок в Дирекция „Приходи от местни данъци и такси” декларациите по чл.14, ал. 1 от Закона за местни данъци и такси, както и не се начисляват задължения на читалищата на територията на община Плевен за периода 2011 – 2015 г.” бе приетото днес на извънредна сесия решение на Общински съвет – Плевен. Със „за” гласуваха 23-ма съветника, „против” – 5, „въздържали се” – 4.

Така оформеният текст на решението бе предложен след около едночасови дебати от съветника от групата на ГЕРБ Диана Данова, която направи и процедура за прекратяване на разискванията. Местните депутати приеха да прекратят дебатите, а след това и подкрепиха с 23 гласа предложеното им решение.

14.06.sesiq 1

Ще припомним, че днешната извънредна сесия на Общински съвет – Плевен бе свикана след като кметът Георг Спартански върна за ново разглеждане решение 207 от 26 май т.г., с което се отписват задълженията на читалищата за периода 2011-2015 г. като това се отнася за такса „смет”.  В своите мотиви той посочи, че взетото по този начин решение е незаконосъобразно и нецелесъобразно като се аргументира с определените текстове от Закона за нормативните актове, Наредба 17 на ОбС-Плевен, Закона за местните данъци и такси. „Аргументите на ръководствата на самите  читалища, че досега такава такса не им е начислявана и съответно не са плащали, е правно неиздържано, тъй като задължения на самите ръководства на читалищата е да декларират в Дирекция „Приходи от местни данъци и такси” сградите, които им са предоставени безвъзмездно за управление. Едва след това компетентните органи изчисляват дължимите от всички читалища такси и изпращат на задължените субекти конкретния размер на таксата за всяко от тях за съответната календарна година. Няма правна стойност и аргументът, че ръководствата на читалищата не са знаели за това свое законово задължение, тъй като незнанието на закона не е оправдание”, посочи в мотивите си за връщане на решението кметът Георг Спартански. На няколко пъти в изказванията си той коментира, че целта не е да се убиват читалищата и подчерта, че не е лично отношение към тях, но трябва да бъдат събирани несъбраните до момента вземания. Като този подход ще бъде приложен и към други институции, които ползват общински имоти, а не са плащали такса смет. Кметът обясни, че Общинският съвет може да освобождава за в бъдеще от определени такси като това би могло да е в сила за следващата календарна година, т.е. със задна дата не може да освобождава от такси.

14.06.sesia1

Представители на читалищата в община Плевен бяха днес в залата по време на заседанието на Общински съвет – Плевен

По време на дебатите бе повдигната темата за това и доколко  всички читалища в общината използват отпуснатите им имоти по предназначение и дали не трябва да бъде направена отново проверка в тази посока.

Реално взетото днес решение, преповтаря това от 26 май. По този повод още при разискванията кметът заяви, че следващият му ход ще е да отнесе решението на ОбС-Плевен до Административен съд, който да има крайната дума по казуса.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: