Нарушения са установили при проверката си на защитеното вековно дърво от РИОСВ-Плевен

10.06.2016 10:11

vekovno-darvo-1

Днес от РИОСВ-Плевен излязоха с обобщение на крайните резултати от извършената на 8 юни, сряда, проверка на защитено вековно дърво от вида Летен дъб, намиращо се на алеята до бившия „Базар – Плевен”. Инспекцията е направена след постъпил сигнал, че дървото е застрашено от намерение да се строи подземен паркинг, към хотелски комплекс в съседен имот, посочват от РИОСВ-Плевен.

Инвестиционното предложение за строителството на хотелски комплекс е съгласувано от екоинспекцията. За реализирането му е преценено, че няма вероятност да доведе до влошаване състоянието на дървото. Такова е и становището на Института за гората при БАН  от 17.04.2015 г.

Проверката на място е констатирала, че защитеното вековно дърво е във видимо добро състояние – короната е добре облистена и няма сухи клони. Установено е  кастрене и пречупване на страничните клони.  До ствола на дървото е монтирано ел. табло има струпани строителни и битови отпадъци  и  липсва поставената от РИОСВ – Плевен на 10.03.2014 г. обозначителна табела. На кмета на Община Плевен е дадено предписание за премахване на ел. табло, почистване на отпадъците и поставяне на обозначителна табела.

vekovno-darvo-3

От екоинспекцията е поискана информация, както и документация кога и от кого е извършено кастренето и изрязването на клони от защитеното дърво. Законът за биологичното разнообразие предвижда санкции от 500 до 10 000 лв.

Снимки: „Плевен за Плевен“, архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: