Над 140 деца участват в Държавното индивидуално първенство по шахмат в Плевен

28.05.2016 15:55

28.05.chess1

Стартът на Държавните индивидуални първенства по класически, ускорен шахмат и блиц за деца 8-10 години бе даден днес в зала „Плевен“ на Областна администрация. В надпреварата, организирана от Българската федерация по шахмат, СКШ „Спартак Плевен XXI“ и Община Плевен участват над 140 състезатели от клубове от цялата страна. Сред официалните гости на откриването бяха зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков, зам.-кметът на Община Плевен Иван Кюлджийски, Николай Велчев – изпълнителен директор на Българската федерация по шахмат, Цветелин Горанов – директор на НУ „Христо Ботев“ – Плевен, д-р Венета Петкова – главен съдия и Чавдар Андреев – зам.-главен съдия. Първенството откри президентът на СКШ „Спартак Плевен XXI“ Петьо Маринов, а участниците бяха поздравени с песни от талантливите възпитаници на НУ „Христо Ботев“ Маргарита Крумова и Марина Бадева, чийто вокален педагог е Венера Василева.

28.05.chess2
В приветствието си към малките шахматисти зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков сподели, че помни ученическите си години, когато със своите връстници е следял големия мач за световната шахматна титла между Борис Спаски и Боби Фишер. Опитвахме се да анализираме партиите и тогава разбрахме колко велика игра е шахматът – толкова велика, че големите държави опитваха да решават световните проблеми чрез нея, отбеляза арх. Балтаков. Той не скри, че дълги години се е считало, че големите шахматисти трябва да бъдат именно от големите държави. Но се появи българската школа и тя разби този мит, подчерта зам.-областният управител, който пожела на децата да следват примера на Веселин Топалов и другите ни големи шахматисти.

28.05.chess3
От името на кмета на Община Плевен Георг Спартански поздравителен адрес прочете заместникът му Иван Кюлджийски. „Удовлетворен съм, че Плевен е домакин на тази престижна спортна проява, в която ще мерят сили млади шахматисти от цялата страна. Високо оценявам избора им да се присъединят към един от най-древните спортове, изграждащи логична мисъл и концентрация, възпитаващ постоянство и толерантност, провокиращ търсенето и откриването на най-оригиналните решения. Събитие като днешното ни стимулира да полагаме все повече усилия за развитието на спорта у нас, да инвестираме в развитието на младите хора и да поощряваме техните способности и таланти с ясното убеждение, че тези инвестиции се възвръщат многократно и са най-сигурният път за просперитета на страната ни“, се казва в поздравлението от кмета Спартански.

28.05.chess4
Децата и организаторите поздрави и изпълнителният директор на Българската федерация по шахмат Николай Велчев, който специално благодари на Петьо Маринов, затова че е показал как трябва да се открива подобно мероприятие. Мислете бавно, мислете умно, мислете, за да не ви се карат после вашите треньори и да не излизате от залата след 5 минути разплакани, даде съвет Велчев на малките състезатели.
Първенството ще продължи до 4 юни.

28.05.chess5

 

28.05.chess6

 

28.05.chess7

 

28.05.chess8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: