Престижна международна награда завоюваха ученици от ПГТ „Алеко Константинов“ – Плевен

25.05.2016 9:43

25.05.tourism1

В навечерието на 24 май учениците от танцовия състав за народни танци „Алеко пее и танцува“ при Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ се завърнаха от Александрия, окръг Телеорман, Румъния със специалната награда на журито – плакет и грамоти за най-младия състав от непрофесионалисти и хореограф ученик. Това съобщи директорът на училището Малинка Маринова. Те участваха в осмия международен фестивал на танцовите състави, който се проведе на 21 май . Поканата отправи съветникът на секретаря на Парламента в Букурещ, представител на българското малцинство в Румъния, който беше гост на празника на ПГ по туризъм. Фестивалът се организира от Инспектората по образование на окръг Телеорман, Кметството на Александрия, Дирекцията на младежта и спорта, Университета Валахия, Съюза на българите от Банат-филиал Александрия, телевизии, полиция, пожарна. Домакини на фестивала-конкурс е колежът „Al.I.Cuza“ от Александрия. Перфектната организация и координация между всичките институции допринесе за спокойното протичане на фестивала и на много високо равнище.

25.05.tourism2
Историята на състава е много кратка – учениците сформират групата за участие в юбилейния концерт послучай 20-ата годишнина на училището. Хореографията е дело на ученика Цветомир Ангелов от 11 г клас, специалност Социална работа с деца и семейства в риск. Негов помощник е ученичката Никол Николова от 9 клас. Координатор на състава е педагогическият съветник Анелия Илиева. Така те са забелязани от гостите на празника и получават покана за участие. Във фестивала участваха 35 състава от Румъния, Турция, България. Денят се превърна в празник на народния фолклор. Празничното шевствие на танцовите състави изкара хората на Александрия, за да се насладят на красивите и разнообразни багри на народните носии. Нашите ученици вървяха по улиците и скандираха вдъхновени името на България, развяваха българското знаме и пееха българският химн. Този момент беше незабравим, защото тези млади хора се чувстваха горди, че са българи. А ние, техните учители бяхме щастливи, че сме възпитали такива ученици, споделят от училището. На сцената на Университета Валахия нашият състав взриви сцената с дайчово хоро и чичовото. Бурните аплодисменти и скандирания „Плевен, Плевен“ от банатските българи бяха заслужени. Макар създаден само от 2 месеца непрофесионалният състав даде всичко от себе си, за да представи достойно училището, града и България. Изключително сме благодарни на Народно читалище „Развитие“, които за втори път ни помагат, като ни предоставиха своите костюми, за да можем да участваме. Не всеки е готов на този жест, но те бяха съпричастни към този форум, отбелязват още от ПГТ „Алеко Константинов“.

25.05.tourism3
Народният танцов състав на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен ще продължи да се развива и усъвършенства. Днес повече от всякога на българското училище е нужно да запази българския дух и народните традици, за да си върнем ценностите и добродетелите и да дадем кураж на младите хора, че имат възможности, че са знаещи и можещи и могат да прославят България навсякъде по света. Но и да не забравят, че те са много важна част от развитието на своята Родина и че България разчита на тях.

25.05.tourism4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: