Разнообразни и интересни прояви бяха включени в тазгодишното Астро парти в Байкал

17.05.2016 12:36

17.05.astro

С интересни и забавни дейности премина 12-ото “Астро парти Байкал”. То се провежда традиционно от 2005 г. на красивия бряг на река Дунав в село Байкал, община Долна Митрополия, област Плевен, под патронажа на министъра на образованието и науката и кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска. За седми път е включено в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за учебната 2015/2016 г. Организатори са МОН, Национален дворец на децата, РИО Плевен, Община Долна Митрополия и астро клуб при Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси – с. Байкал /ОЦИДЗИ/.
Гост лектор бе гл.ас.д-р Ева Божурова, Физически факултет, СУ с интригуващата история по измерване на скоростта на светлината. Проведена бе специална Астроработилница” на която ученици и учители изработиха 3 D модели на Слънце, Земя и Луна, комплект по Европейския проект SPACE AWERENESS, на който ОЦИДЗИ с. Байкал е партньор. Под ръководството на г-жа Марлена Господинова, директор на НАО “Галилео Галилей”, Силистра, г-жа Боряна Бончева, Венцислав Кръстев и Володя Велков от ААС, децата бяха обучени как да работят с подвижна звездна карта, предоставена като подарък за всички участници по проект MARCH, наблюдение Слънце в “Къщата на Слънцето”.
На традиционно организираната кръгла маса “Учители за учители” бяха представени: Националният фестивал “Наука на сцената” и международния “Science on stage” от Красинела Георгиева, участник в Наука на сцената Лондон, 2015 и Франкфурт на Одер/Слубице, 2013; Национални състезания и проекти и летните училища и образователните проекти на ЕААЕ, GHOU, SCIENTIX, GO-Lab и възможности за участие, Цеца Цолова, посланик на SCIENTIX; Национална програма за квалификация на учители ЦЕРН, иновативни практики в работата на НАОП Варна, Свежина Димитрова, директор на НАОП “Н. Коперник” Варна, национален координатор на учителската програма за ЦЕРН, зам.посланик на SCIENTIX; представяне на проектите SPACE AWE, ЕААЕ, MARCH, ресурси от GTTP – Galileo Teachers Training Program и ISe- Inspiring Science Education, възможности за участие на учениците в няколко проекта, Иво Джокин.
Вечерната програма продължи с презентацията “Вселена” на г-жа Надя Кискинова, директор на НАО “Юрий Гагарин”, Стара Загора, Венцислав Кръстев, ААС, рок-концерт на “Фамилия Чапанови”, и астрономически наблюдения с лазерно астро шоу на видими съзвездия и тяхната митология. Специално за учениците бе организирано гласуване за даване на име на кратер на Марс по едноименния проект, който ще носи името на Апостола на свободата Васил Левски.
На втория ден програмата продължи с наблюдение на водолюбиви и водоплаващи птици по Дунава с бинокли, подарени от МОН и НДД. Участниците бяха запознати с мобилното приложение SmartBirds Pro за броене на птици и получиха материали от Българско дружество за защита на птиците, клон Свищов. Проведените неформални обучителни дейности по GTTP ще бъдат валидирани със сертификат “Галилео учител” от Галилео посланика за България Иво Джокин.
Всички участници получиха сертификат за участие и за любител астроном, подаръци, осигурени от кмета на общината г-жа Поля Цоновска, МОН, НДД и дарение от ААС София.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: