Плевен има отново Младежки общински парламент

17.05.2016 15:02

mop

Днес по време на Учредително събрание бе възстановена прекъсната от преди 2 години дейност на Младежкия общински парламент /МОП/ в Плевен. Събранието се проведе при препълнена конферентна зала на сграда „Гена Димитрова”. Сред официалните гости бяха кметът Георг Спартанскизам.-кметовете на Община Плевен Стефан Милев и Иван Кюлджийски, Петя Василева, зам.-председател на Общински съвет – Плевен и директорът на ГПЧЕ Юри Тодоров.

„Очаквам от вас да сте активната страна, да ни кажете какво искате, за да можем ние да се организираме и да ви го дадем. Плевен трябва да ви прави горди. Сигурен съм, че ако ви дадем свобода, ще ни залеете с идеи – и това е смисълът. С вашата креативност, въображение и информираност – убеден съм, че градът ще изглежда по друг начин. На това разчитам и за това ви моля – за активен диалог и съдействие. Давайте идеи, ние ще ви помагаме. На добър час!”, пожела на младежите кметът Спартански.

„Това е младежко самоуправление, което ще партнира на Община Плевен, ще участва в нейни инициативи, както и ще организира свои собствени”, обясни Таня Иванчева, гл. специалист „Младежки дейности, спорт и туризъм” към Община Плевен. За членове ще се приемат младежи на възраст от 14 до 29 години, като такива под 14 години ще бъдат приемани с писмено съгласие от родители. Добре дошли са и хора над 29-годишна възраст, които приемат Устава на МОП и допринасят за развитието на организацията.

mmpo

По време на днешното събрание бе представен и гласуван Уставът на МОП. Събранието бе водено както от Таня Иванчева, така и от временен Управителен съвет в състав Бисер Велиев от ГПЧЕ-Плевен, Теменуга Георгиева и Лъчезар Маринов от МГ „Гео Милев”-Плевен, които са и сред основните инициатори за възстановяване дейността на Парламента.

Тепърва ще се събират попълнени формуляри за членство от младежи в Плевен.

mop 3

Младежки общински парламент е доброволна и демократична форма  за самоуправление на ученици  и  младежи, живеещи в град Плевен и  региона, за  решаване на проблемите на  младите хора,  свързани с образованието, възпитанието, създаването на удобна и естетична среда за отдих и  развлечения. МОП е организация за осъществяване на дейност в обществена полза, самоуправляваща се, нерелигиозна и политически  независима.

Първата инициатива, в която ще се включат младежите, вече членове на МОП, е да окажат подкрепа като доброволци в провеждането на Третия маратон на приятелството. Той ще се проведе на 22 май, неделя. Желание за участие са заявили повече от 30 младежи. Представители на младите плевенчани ще има и в събитията по повод 24 май и в „Да почистим България за един ден” на 4 юни.

Следващото заседание на МОП ще е през юни, когато ще бъде обсъден и гласуван Годишен календар със събития.

mop 4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: