С шествие и водосвет бе открит паметникът на Данаил Попов в Плевен /снимки и видео/

05.05.2016 12:49


pametnik 6

Шествие, в което се включиха ученици от различни плевенски училища, кметът Георг Спартански, зам.-кметът Иван Кюлджийски, както и много родолюбци премина днес преди обяд през центъра на Плевен. Поводът за него бе очакваното събитие – откриване паметника на Данаил Попов, най-близкият съратник на Васил Левски. Инициативата за издигане на мемориала е на Сдружение „Васил Левски”, което проведе дарителска кампания за набиране на средства, на Общински комитет „Васил Левски”, с подкрепата на Община Плевен.

pametnik

Началото на тържествения ритуал по откриването бе поставено пред паметника на Апостола на свободата, където бяха поднесени венци и цветя. От там шествието, водено от Общинския духов оркестър, потегли към мястото, където е основан Първият революционен комитет. След това множеството се отправи към мястото на паметника, разположен до бившето кино „Освобождение”.

pamwtnik 3

pametnik 4

Там свещеници отслужиха водосвет. Д-р Галя Цветкова, председател от Сдружение „Васил Левски” припомни как се е родила идеята за паметника и историята на нейната реализация, за да може днес въпреки дъжда той да бъде открит. Васил Копчев припомни моменти от биографията на Данаил Попов. След което кметът Георг Спартанки бе поканен заедно с д-р Цветкова и Васил Копчев да открие паметника.

В словото си по повод откриването на паметника кметът Спартански подчерта, че то е дело най-вече благодарение усилията на плевенчани. „Това е и моята идея – по времето, когато аз ще кметувам гражданите да вземат инициативата в своите ръце, да се почувстват наистина субекти на този град, те да решават какво е необходимо на тях самите, те да имат потребност да увековечават паметта на плевенските герои за поколенията, защото народ, който не пази и не почита своето минало, няма бъдеще”, каза Георг Спартански. „Надявам се и вярвам, че този паметник и пространството около него няма да бъдат обект на вандалски акции, защото целият град, централната му част, парковете изобилстват от белези на вандалски набези, които не ни правят чест като седмия по големина град в България. Нека да не посягаме поне на паметта на тези велики плевенчани. Нека тези инициативи да доведат до нови благородни инициативи. Нека да отворим очите и сърцата си и за доброто, което ни заобикаля. Нека да откриваме паметници, а не само кръчми, кафенета и бардаци, защото това, което ще остане в паметта, в историята и в поколенията, са паметниците, а не кръчмите и бардаците, в които прекарваме свободното си време…Нека ни е честит този паметник, да пазим и повече да бъдат тези благородни дела на гражданското общество, които ние ще подкрепяме и подпомагаме според нашите възможности”, добави още кметът.

pametnik 7

 

Паметникът е изработен по проект от арх. Иво Петров и скулптора Красимир Рангелов. Заявка да полагат грижи за пространството около него са дали ученици от НУ „Отец Паисий”-Плевен стана ясно още днес. По време на ритуала три момчета рецитираха стихове, посветени на Левски и на България. Това бяха Емил Емилов, Йордан Иванчев и Бойко Цанов.

svestenici

pametnik 5

pametnik 2

pametnik orjkestar

pametnik 3

pametnik 1

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: