Знакови творби от ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” показват в столицата от днес

09.05.2016 10:43

9.12.hg

Днес в галерия „Средец” в 18:00 часа ще бъде открита изложбата „Живопис – избрано”. Тя се организира от Министерството на културата и от Съюза на колекционерите и включва знакови творби от ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”, Плевен, и от Ателие – колекция Светлин Русев, София. Това информират от пресцентъра на МК

Картината не е вещ, която може да се притежава. Може професионално или любителски да се съхранява, да има свое място в частна колекция или в държавен музей, но нейната духовна същност е извън битовата собственост – нейният истински дом е емоционалното вълнение на този, който може да стигне до нея. С подобно разбиране съм изграждал и своя въображаем музей, в който живеят всички произведения, които съм видял и които са останали в мен” – това е посланието на акад. Светлин Русев към всички ценители на изкуството, които пожелаят да посетят в близките дни престижната столична галерия „Средец”, за да разгледат и оценят творбите, включени във впечатляващата изложба „Живопис – избрано”.

Включените произведения в изложбата от Ателие – колекция Светлин Русев обхващат един дълъг времеви отрязък и така предлагат своеобразно пътуване през времето, а посланията, заложени в тях, далеч надскачат конкретното време, в което са създадени. Живописните платна, представени в нея, са дело на изявени автори от различни поколения и експозицията показва сравнително цялостен облик на творческите търсения в страната ни през периода, който обхваща.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: