Ученици и учители от ПГ по туризъм се завърнаха от международна среща в Латвия

03.05.2016 10:18

pgt

Преди броени дни от Латвия се завърна екип на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ гр. Плевен, където  се проведе  последната международна среща по проект „MEDIA: Media- based Entrepreneurial Development of initiative Adolescence”. Той се осъществява в  рамките на ключова дейност ,,Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” /КД2 / на програма Еразъм +. Ръководител на проекта е директорът на гимназията Малинка Маринова. Заедно с плевенската ПГ по туризъм в него участват училища от  Италия, Турция  и Латвия.

pgt 2

„Проектът е свързан с предприемачеството, което е основно  умение  през  21 век.  Колкото  по-квалифицирани  ученици  успеем  да  създадем, толкова  по-голям  е  ефектът  върху  всички  страни  в  Европа. Новите  идеи  могат  да  се  трансформират  в  нови  възможности – това  е  вярно  не  само  за  една  държава, но  и  за  целия  свят”, коментира Малинка Маринова.

Проектът MEDIA подготвя учениците по различни проблеми като – Как да реализираме собствен бизнес; Как да формираме общ набор от компетенции, които да приложим във всички сфери на живота. Всички тези проблеми учениците решават в 21 век с помощта на модерните технологии и различните видове медии за комуникация.

pgt 1

По време на дейностите по проекта са били представени нови технологии в презентирането на бизнесидея и нейната реализация. Проведени са били Skype Video Conference; Work Session ,,Business Model” с бизнесмен от Латвия.

Последната четвърта трансгранична среща в град Лиепая, Латвия се е провела от 18 до 22 април.

На  работните  сесии  коучинг специалисти  по предприемачество  са работили с  екипите, които са ги водели стъпка по стъпка към реализирането на идеята. Те  са ги напътствали да работят за бъдещия си успех, към повишаване на мотивацията и развиване на индивидуалните компетенции. „Това беше един креативен процес, който вдъхнови учениците да намерят нови възможности и перспективи за своята бизнес идея  на пазара като цяло. Те получиха психологическа и професонална подкрепа от своите ръководители. Разработената идея приложиха на практика чрез създаването на  рекламен клип, който впечатли  представителите на бизнеса в Лиепая”, разказа Малинка Маринова.

pgt nagrada

На тържествена церемония  клипът на плевенския отбор е бил класиран  на Първо място – иновативност, компетентност, перфектен стил. Рекламният клип Lavendertoys advertisement by team Bulgaria е създаден от учениците Евгени Асенов, Кристиян Найденов и Даниела Славчева.

„Реализираният проект е успешен, защото има добавъчна стойност към знанията и уменията на учениците и тяхната професионална подготовка”, каза в заключение директорът на ПГ по туризъм – Плевен.

Снимки: ПГТ „Алеко Константинов” – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: