Започна Фолклорният фестивал „Гергьовски люлки”-2016 в Левски

01.05.2016 12:45

levski 2

Днес  кметът на Община Левски Любка Александрова откри третото издание на Фолклорния фестивал”Гергьовски люлки”-2016, информираха от пресцентъра на местната управа. Александрова поздрави с „Христос Воскресе” събралите се жители на Левски и им пожела здраве и благоденствие. Тя пожела празнично настроение и  истински български поводи за вдъхновение на всички дошли да покажат северняшката фолклорна традиция. ”Бъдете здрави, скъпи приятели, и нека се веселим заедно в третото издание на Гергьовски люлки”, добави още г-жа Александрова.

levski

Преди официалното откриване на фестивала самодейци от НЧ „Г.Парцалев“  изпълниха  Великденски обред – боядисване на яйца, посрещане на гости за Великден  и традиционни ритуали  за празника на празниците Великден.

„Червен, червен Великден, зелен, зелен Гергьовден. Да сме живи, да сме здрави цялата година.” прозвуча на площада в Левски тази сутрин. По традиция малки моми се залюляха на  Гергьовските  люлки.

levski 1

 

С вдъхновени слова за богатата палитра от пролетни празници на 1 май, Ганчо Александров поздрави домакините и специално  г-жа Александрова за наградата „Кмет на месеца”. Той пожела весел празник и обяви журито, което днес ще има нелеката задача от 455 участници да отличи с  награди  групи, състави, ансамбли, индивидуални изпълнители на български  фолклор  и оркестри.

Председателят на журито  проф. д-р Тодор Александров Киров, ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр.Пловдив приветства домакините и участниците.

Зам. председател на журито е журналистът от в.”Дума” Ина Михайлова.Членове са преподавателите от НУИ „Панайот Пипков“ гр.Плевен Елка Маринова Недялкова, Валентин Митев Недялков и Данаил Стаменов Цолов.

levski 3

Фолклорният фестивал откриха домакините  от НЧ „Георги Парцалев-1901” с изпълнение на „Тракийска закачка “ и „Буенек” на танцов състав  „Звънчета“  с худ.ръководители Даринка Иванова и Радослав Славеев. Последваха изпълнения на обработен фолклор на ФФ”Иглика”,ФФ”Здравец”и „Северняшка огърлица”с худ.р-л Мариета Аспарухова.

Фестивалът има състезателен характер и е с цел да издири, съхрани и популяризира фолклорното ни наследство и в частност на северняшката фолклорна област, да стимулира културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи в областта на песента, танца и музиката.

Снимки: пресцентър Община Левски

levski 4

levski 5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: