Проектът „Свобода зад решетките” на финалната права

22.04.2016 15:21

press zatvor

Проектът „Свобода зад решетките”, който се реализира в Затвора – град Плевен от Сдружение „Младежки форум 2001“-Разград, е вече на своята финална права. За да обобщят свършеното в рамките на малко повече от година и как с различните дейности е било променено ежедневието на лишените от свобода, пред медиите днес коментираха началникът на плевенския затвор Иван Петков, Калоян Гергов, окръжен съдия, Николай Козов, зам.-началник на Затвора и Иво Кузманов, отговарящ за социалните дейности и програми за лишението от свобода, както и Диляна Георгиева, ръководител на проекта.

press zatvor 1

Един от позитивните резултати от проекта е постигнат чрез дейността „Език зад решетките”. Именно тук се е „родил” „Вестник без име”, списван изцяло от затворниците и разкриващ техните мисли и емоции зад решетките. На финала на проекта стана ясно, че са проведени три работилници с 13 лишени от свобода, както и 4 обучения със служители в Затвора. Трима служители са получили сертификати за обучители на национално ниво. Проведени са също така посещения във връзка с обмяна на опит между служители на затворите. Факт са също така и три специализирани програми за превъзпитание на осъдени лица, поместени в помагало, което ще бъде разпространено сред местата за лишаване от свобода в страната.

Зам.-началникът на плевенския Затвор Николай Козов определи проектът като положителен и коментира някои бъдещи намерения, които може да се реализират в рамките на новия програмен период 2014-2020 г. Сред тях е и изграждането на нов затвор в Плевен, идея, за която се говори от доста време.

konference

Екипът, който проведе проекта „Свобода зад решетките”, днес организира в Плевен и национална конференция „Затвор сред свободата, свобода сред затвора”. Форумът има за цел да сподели изведения в хода на проекта опит и практики от работа със служители от местата за лишаване от свобода и лица, лишени от свобода. Да обсъди степента на прилагане на европейските стандарти за работа с осъдени на лишаване от свобода лица у нас, да привлече общественото внимание към необходимостта от подкрепа на реформите в пенитенциарната система в България.

На входа на залата, в която се проведе конференцията, бе подреден и базар с изделия, изработени от лишените от свобода в плевенския Затвор.

bazar

#тагове:

НАЙ-НОВИ: