Разбиха престъпна група, продавала фалшиви документи, при спецоперация в Плевен и още 4 града

19.04.2016 15:40

19.04.gdbop

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на деветима участници в организирана престъпна група, създадена с цел съставяне и продажба на неистински официални документи – талони и стикери за технически преглед на автомобили, за застраховка „Гражданска отговорност“, както и зелени карти за пътуване в ЕС. Групата е задържана при специализирана операция на ГДБОП в Русе, София, Плевен, Силистра и Ямбол, осъществена под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.
Обвинения са повдигнати на Калоян Г., Евгений Б., Иван Г., Николай В., Валери О., Мирослав Д., Драгомир Д., Пламен З. и Румен И. Според събраните до момента доказателства групата е действала поне от януари 2015 г. Фалшивите талони и стикери за годишен технически преглед на автомобили са били продавани на румънски граждани, които са регистрирали колите си в България. Неистинските зелени карти за пътуване в ЕС пък били съставяни за автомобили най-вече от прибалтийските републики. Има данни, че бланките за талони и холограмните стикери са произведени в Китай и са доставени у нас с пощенски пратки. При извършените претърсвания и изземвания в жилища и офиси на участници в групата са открити фалшиви еврови банкноти и бандероли. Групата е действала при строго разпределение на функциите между участниците. Установяват се щетите за държавния бюджет от престъпната й дейност.
С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четирима от участниците е наложено прокурорско задържане до 72 часа. За Калоян Г., Евгений Б., Иван Г. и Николай В. предстои да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. На останалите участници са наложени по-леки мерки – „Парична гаранция“ и „Подписка“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: