На информационен ден в Плевен разясниха кой и как може да кандидатства по две европрограми

10.03.2016 15:45

infoden

Желаещите да научат какви средства в какъв срок и за какви дейности се отпускат по две от европейските програми – „Творческа Европа” и „Европа за гражданите”, препълниха днес Заседателната зала в Община Плевен. Информационният ден беше организиран от Европейски информационен център „Европа директно” – Плевен, съвместно с Община Плевен и Министерството на културата. Събитието е насочено към всички юридически лица с дейност в областта на културата и към гражданското общество, припомнят от пресцентъра на Община Плевен.

Програма „Творческа Европа” и в частност подпрограма „Култура” подкрепя творците и организациите, които работят в областта на културните и творческите индустрии. Могат да бъдат подкрепени проекти в четири направления – за сътрудничество, превод на литературни произведения, европейски мрежи и европейски платформи в областта културата, киното, телевизията, музиката, литературата, изпълнителските изкуства, наследството, обясни Весела Кондакова, координатор на бюрото по програмата в България.

Програма „Европа за гражданите” е един от основните механизми на ЕС за стимулиране на активното европейско гражданство и чувството на европейска идентичност, популяризира общата история и споделените ценности на Европа и насърчава чувството на ангажираност по отношение на развитието на съюза, каза координаторът на бюрото по програмата в България Аксения Бонева. Програмата се изпълнява по две направления – първото е Европейска памет за миналото, чиято цел е постигане на по-добро разбиране за миналото, общата история, общите ценности и целта на Съюза. Второто направление е Демократична ангажираност и гражданско участие, което има мерки в направленията побратимяване на градовете, мрежи от градове и проекти на гражданското общество.

Крайната цел на информационните дни, които се провеждат в цялата страна, е подготовка и създаване на успешни проекти по двете програми, както и стимулиране създаването на нови партньорства.

Снимка: пресцентър Община Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: