Плевенчани сведоха глави пред величието на Апостола на свободата (фотогалерия)

19.02.2016 12:23

levski panihida

С панихида, отслужена от плевенски свещеници, започна днес ритуалът по повод 143 години от гибелта на Васил Левски.

Пред паметника на Апостола на свободата в Плевен се бяха събрали граждани, за да отдадат почит към недостижимото дело на Левски.

kmet slovo

„Левски е българин, който винаги е бил здраво стъпил на земята, земята, която го е родила, за да общува с народа, на който принадлежи и на който се е обрекъл. На Васил Левски не са нужни паметници с големината на Хеопсовата пирамида…Не е необходимо да дерзаем душите си дали Апостолът да бъде нарисуван на икона, защото той е икона и ние го носим в душата и в сърцето си”, каза в словото си по повод годишнината кметът на община Плевен Георг Спартански. И добави: „Васил Левски не очаква от нас думи, а дела. Той очаква от нас да следваме неговите стъпки. Наскоро имах повод да кажа, че ние не можем да стъпваме в неговите крачи, защото те са огромни, непосилни от всеки от нас, но е задължително да следваме стъпките му, скромно и според своите възможности.”

Апостоле, ако ни гледаш със синия си взор от българското небе, моля те направи така, че да не са колебливи крачките ни и да не треперят ръцете ни и нека Бог да пази България! Вечна да бъде паметта ти!”, каза на финала на своето обръщение кметът Спартански. Сред присъстващите на поклонението бяха и областният управител на Плевен Ралица Добрева, председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев.

Своето есе, посветено на Левски, прочете Деница Вакова, ученичка в СОУ „Анастасия Димитрова” – Плевен. Творбата й е отличена в конкурса „Моите народни будители”.

levski kmet

Венци бяха поднесени от името на различни институции, цветя пред паметника на Левски оставиха и много плевенчани.

levski deca

levski 1

levski 2

levski kmet 1

levski pamet

#тагове:

НАЙ-НОВИ: