Левски стана домакин на вълнуваща среща с Надежда Захариева и Александър Александров

12.02.2016 16:42

12.02.levski1

Изключително вълнуваща среща с поезията на Надежда Захариева и песните на Александър Александров – Алекс преживяха снощи многобройните ценителите на завладяващото им изкуство в град Левски. „Еликсир на любовта”, подарен от Община Левски на жителите и гостите на града и общината ,който попи в душите и сърцата на всички жадни за искрената и мъдра поезия на Надежда Захариева и топлината в песните на Алекс.

12.02.levski2

Кметът на Община Левски Любка Александрова благодари на всички от сърце за изключителното преживяване, благодари на поетесата Надежда Захариева за възможността да се докоснем до душата й съкровищница и с това да станем по-богати. Срещата-концерт, продължила близо два часа, откри колоритният културен деец Ганчо Александров от Павликени.
Надежда, поетесата прозряла истинските дълбини на духа в горчивия вкус на живота, съпруга на Дамян Дамянов, станал символ на любовта в българската поезия, в непринуден разговор с публиката разказа интересни случки и спомени, рецитира и прочете свои и на Дамян Дамянов стихове за любовта и битието. „Не знам по велико чувство от това да приемеш другия такъв какъвто е, защото той не е създаден по образ и подобие твое… Най-съществените недостатъци и най-съществените преимущества не са тези, които се виждат…” и „Ако човек сам не се стопля, никоя любов не може да го стопли…  защото, ако сами не се обичаме, не можем да повярваме в ничия любов. Ако сами не се уважаваме ,никой няма да ни уважава” са част от споделените мисли за философията на живота на Надежда Захариева.
Със стихотворението ”Приказка” на Д. Дамянов от първата му книга ”Ако нямаше огън”, ”най-сваляческото” по онова време, когато тя е била 14-годишна, започна поетичните си откровения Надежда Захариева. Мечтата й да отиде в Париж преди две години не се осъществява, защото се налага да отиде в ИСУЛ за операция. По повод 50-годишнината от сватбата си с Дамян Дамянов преди две години преиздава стихосбирката „Ти и аз”, издадена през 2003 г. – 61 стихотворения, написани от него за нея и от нея за него, с нова заглавие „Аз и ти”.

12.02.levski3
Новата книга „Горчивият вкус на живота” на Надежда Захариева се ражда в желанието й да бъде достъпна и за хората под чертата на линията за бедност. Тя много си я обича, защото е събрала кратки стихотворения в три цикъла: ”Аз не живея, аз търча”, ”Душа на длан” и „Любов?!?”. Своята разходка във времето с хубавите и мелодични песни на големите български композитори по стихове на големите български поети Александър Александров започна с песента на Митко Щерев „Има любов”. Звучаха и стари шлагери и песни от новия му диск ”Има любов” с 20 песни за любовта и още нещо… в който песента, която изпя „Нека с теб да носим любовта”, е по текст на Надежда Захариева.
Ценителите на поезията и музиката търпеливо чакаха да получат и автограф върху новата книга на Надежда Захариева и последният диск с песни за любовта на Александър Александров на културното събитие. Гостите получиха цветя, благодарни аплодисменти и покана за нови срещи от кмета на общината, г-жа Александрова, която почерпи с чаша вино всички в празничната вечер посветена на любовта и виното. Да са живи и здрави жителите на общината и да обичат, пожела Надежда Захариева, защото щастието е в това да можеш да обичаш.

12.02.levski4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: