Кметът Спартански и новият Цар на лозята зарязаха в ПГЛВ – Плевен (галерия)

12.02.2016 13:23

12.02.pglv1

Традиционното отбелязване на Празника на лозарите и винопроизводителите – Трифон Зарезан, се състоя днес в Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски“ – Плевен. Празника с домакините споделиха кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, както и представители на Аграрния университет в Пловдив начело с неговия нов ректор проф. Христина Янчева, директорът на ИЛВ – Плевен проф. Иван Пачев.

12.02.pglv2
Гостите бяха приветствани от директора на ПГЛВ Бисерка Илиева, която посочи, че на един от най-хубавите български празници гимназията отбелязва и своя професионален празник. Малко са училищата в България, а дори в Европа, които 126 години неизменно вървят напред, преодоляват трудностите, имат сила и традиции и успяват да превърнат всички тези дадености в едно обозримо, добро, предначертано бъдеще, каза тя. Бисерка Илиева припомни, че през годините в плевенското лозаро-винарско училище са дошли да усвояват занаята хора от цялата страна, имало е преподаватели от различни страни, написали учебници, които се ползват и до днес. Как може при такава история ние да останем равнодушните и да не кажем, че трябва да бъдем сред най-добрите, най-волевите и сред най-изявените специалисти в тази област, каза още директорът. Г-жа Илиева прочете поздравителен адрес за празника от министъра на образованието и науката Меглена Кунева, а също така връчи наградите на победителите в конкурс за рисунка, табло и стихотворение/поема, организиран от ПГЛВ.

12.02.pglv3
Приветствие отправи и кметът Георг Спартански, който подчерта, че празникът Трифон Зарезан се радва на особена почит. Доста хора дори питат дали не е време да го направим национален празник на България, с чувство за хумор посочи кметът. Той изтъкна, че подобни празници са много важни за българина от самото съществуване на държавата и докато ги има тях, ще я има и България.
По традиция, на празника бе коронясан и новият Цар на лозята. Това е Емил Кръстев от 11Б клас, който получи короната от своя предшественик Генади Станков. Царят и неговите помощници яхнаха коне и следвани от гостите заедно отидоха до лозовия масив на ПГЛВ. Там честта първи да зарежат лозето имаха Царят на лозята и кметът Георг Спартански.

12.02.pglv4

 

12.02.pglv5

 

12.02.pglv6

 

12.02.pglv7

 

12.02.pglv8

 

12.02.pglv9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: