Продължава проучването на нивата на радон в жилищни сгради в област Плевен

10.02.2016 12:26

radon

Продължава проучването за наличие на опасни стойности на радон в жилищни сгради на територията на област Плевен. То се провежда в рамките на Националната програма за намаляване въздействието на радона в сгради върху здравето на българската население, започнала през 2013 г. с продължителност до 2017 г., съобщи днес на брифинг в Регионалната здравна инспекция д-р Ирина Джикова.

Общо 101 са поставените детектори, които отчитат нивата на радон в приземните или първите етажи на жилищни сгради в областта. Те са престояли 6 месеца и през декември са подменени с нови. Сега предстои да бъдат обработени резултатите от детекторите и да им бъде направен анализ.

Радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове. Опасността за здравето на човека се дължи на тези радиоактивни разпадни продукти. Единственият начин да се установят повишени концентрации на радон е чрез специализирано измерване.

Облъчването на човека от радон е предимно в жилища. Нивата се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. През зимата постъпването на радон в жилищата е около 4 пъти по-интензивно в сравнение с лятото. При често отваряне на врати и прозорци концентрацията на радона спада до тази във външния въздух. През зимния сезон, когато помещенията се проветряват по-рядко и прозорците са уплътнени, е възможно да се регистрират завишени стойности.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: