Приет е планът за управление на Природен парк „Персина”

10.02.2016 12:17

8.01.persina

Правителството одобри план за управление на Природен парк „Персина“. Документът е изготвен на базата на съвременни и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии. Основното му предназначение е да осигури постигането на целите на природния парк за опазване и поддържане на разнообразието на екосистемите и на видовете от флората и фауната, осъществяване на научни, образователни и рекреационни дейности, както и създаване на предпоставки за развитието на туризъм и екологосъобразен поминък на местното население.
На основа на анализ на състоянието на живата и неживата природа планът определя главните цели на управление, функционалното зониране на територията и приоритетните дейности за изпълнение през следващите години. С приемането му ще се постигне значителен обществен ефект не само в областта на опазване на биологичното разнообразие, а и в посока на развитие на екологичния туризъм, прилагане на устойчиви практики в горите и селското стопанство, привличане на донори и повишаване на социалния статус на местното население в pегиона на Природния парк. Ще се изпълняват и изискванията на европейското законодателство в сектор „Защита на природата“, както и на международни конвенции в тази област, по които Република България е страна.

Природен парк „Персина“, разположен на площ от 21 762,2 ха по цялата дължина на Свищовско-Беленската низина, е единствен по българското поречие на р. Дунав. Обявяването му цели съхранението и възстановяването на крайдунавски влажни зони, като особено се набляга на запазване естественото състояние на многобройните острови, влизащи в границите на парка. Тук се намира и най-големият български и четвърти по големина в Европа дунавски остров – Персин, дал името на природния парк. Неговата дължина е 15 км, а на ширина достига до 6 км.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: