357 фирми и самоосигуряващи се лица от Плевен са подали декларация за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2015-а

22.01.2016 10:54

3.12.nap

Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Декларацията – по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001). Декларацията трябва да се подаде от фирми и самоосигуряващи се лица, които през четвъртото тримесечие на 2015 година са платили на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения или наем и са удържали авансов данък върху тези доходи. Дължимите авансови данъци се декларират в НАП до 31 януари, но тъй като той е почивен ден, лицата ще могат да подават декларация до 1 февруари 2016 г.
До момента в офис на НАП Плевен общо 357 платци на доход /фирми и самосигуряващи се лица/, задължени да правят удръжки върху доходи, са декларирали обстоятелството, че са изплащали доходи на физически лица за четвъртото тримесечие на 2015 година и са удържали данък. От тях 277 са подали декларациите по електронен път, което е по-удобният вариант, а 80 са предпочели да посетят офиса в Плевен на адрес ул. „Дойран“ №43.
Декларацията за дължими данъци (образец 4001) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и за окончателните данъци дължими от местни и чуждестранни физически лица като например върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове и др. Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително общините.
От НАП напомнят също, че предприятията и самоосигуряващите се лица-платци на доходи от наем или от управление и контрол, които се облагат с окончателен данък, начислени и/или изплатени в полза на лица, местни на друга държава – членка на Европейския съюз, предоставят на НАП информация за тези доходи с декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО, подавана за четвъртото тримесечие на годината.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Допълнителна информация и телефонни консултации, клиентите на НАП в Плевен могат да получат на номер 064/898336 в офиса и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: