Председателят на БФМотоциклетизъм Богдан Николов празнува рожден ден днес

22.01.2016 8:55

22.01.nikolov

На днешната дата през 1955 г. в Плевен е роден председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов. Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г. В кариерата си има 21 титли, сред които три пъти шампион на Източна Европа. През 1988г. става европейски шампион при 80-кубиковите машини, а четири години по-късно става световен шампион по мотоциклетизъм в състезанията със серийни модели.
От 1994 г. Николов е президент на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ). През 2002 г. е избран за координатор на всички вътрешноконтинентални мотоциклетни съюзи в Европейския мотоциклетен съюз.
Емблематичният за Плевен спортист успя да възроди мотоциклетния спорт в България. С негова подкрепа се изгради мотополигонът „Горна Росица“ в Севлиево, който шест поредни години е определян за номер едно в света.
През 2007 г. край Долна Митрополия се изгради и най-модерният полигон за супермото в света и за пръв път България е домакин на световен шампионат в тази дисциплина. С лобирането на Богдан Николов през същата година страната ни е домакин на още три световни и три европейски шампионата по мотокрос, европейски шампионат и европейска купа по супермото.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: