Отмениха присъдата на Окръжен съд – Плевен по делото срещу клана Беркови

05.01.2016 12:13

sad

Великотърновският апелативен съд е отменил присъдата от 11 август 2015 г. на Окръжен съд – Плевен по делото срещу т.нар. клан Беркови, обвинени в пране на пари.

Делото е върнато за ново разглеждане на наблюдаващия прокурор, тъй като въззивният съд счита, че са допуснати съществени процесуални нарушения.

Решението е окончателно и не подлежи на касационен контрол, информираха днес от пресцентъра на Апелативен съд – Велико Търново.

Ще припомним, че в Плевен Окръжният съд даде ефективни присъди за трима от семейство Беркови – съпрузите Божидар и Райна и една от дъщерите им Марина.

Те бяха признати за виновни, че през периода от 1 януари 2007 г. до края на декември 2011 г., в град Плевен, и гр. Бремен, Германия, след като се сговорили предварително държали и използвали повече от два пъти парични средства (Божидар– 19 160 евро, Райна– 9 890 евро, Марина – 11 380 евро), за които знаели към момента на получаването им, че са придобити чрез престъпления, като повече от два пъти извършили финансови операции.

Плевенските магистрати постановиха наказание 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор на всеки един от подсъдимите, както и всеки от тях да плати по 100 000 лева глоба в полза на държавата.

Със същата присъда, тримата Беркови бяха признати за виновни и в това, че в съучастие помежду си подбудили Е. А. К. да лъжесвидетелства на 17.07.2012 година по дело в Районен съд – Плевен. За това престъпление съдът им е наложил наказание от по 6 месеца лишаване от свобода при общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

На основание чл. 23 ал. 1от НК, ОС-Плевен групира наложените наказания, като тримата подсъдими са осъдени да изтърпят само по-тежкото от тях, а именно – 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор и 100 000 лева глоба в полза на държавата.

Първоинстанционният съд бе постановил и да се отнеме в полза на държавата от подсъдимите Божидар, Райна и Марина Беркови предмета на престъплението по чл.253, ал.4, вр. с ал.3, т.1 и т.2, вр. ал.2, вр. с ал.1 от НК – сумата в размер на 79 072,99 лв., представляваща приложените по делото веществени доказателства във вид на пари и златни накити.

Делото в Апелативен съд Велико Търново бе образувано по протест на Окръжна прокуратура – Плевен, както и по въззивни жалби от подсъдимите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: