Нова развръзка по сагата със заличените съветници от ГЕРБ в Плевен

16.12.2015 10:05

vas

С решение от вчера Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на двамата заличени кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ-Плевен – Станислав Иванов и Емил Цветков.   

Ще припомним, че те бяха заличени от кандидатската листа на ГЕРБ в Плевен с решение на Общинската избирателна комисия /ОИК/, което бе потвърдено от Централната избирателна комисия /ЦИК/. След това последваха жалби на Иванов и Цветков във ВАС, който отмени заличаването им от листата.

След като съдебното решение бе факт, двамата поискаха от ОИК-Плевен да ги обяви за избрани съветници, но комисията не успя да събере мнозинство, за да вземе решение. По този начин не бе уважена жалбата им и в ЦИК, където също не бе събрано необходимото квалифицирано мнозинство.

„При тези две решения за отхвърляне, постановени от ОИК-Плевен и от ЦИК, ВАС при произнасянето си по съществото на спора намира, че жалбата на Станислав Маринчев Иванов и Емил Богданов Цветков е неоснователна. Действително същите са били заличени като кандидати за общински съветници в нарушение на изборните правила.

В мотивите на съдебното решение по адм. дело № 12663/2015 г. няма обсъждане на възможност преписката да бъде върната на ОИК – Плевен за ново разглеждане, такива указания не са дадени и в диспозитива на решението. По принцип, когато преписката се връща на административния орган, се дават задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона. В случая решението на ОИК – Плевен е нищожно поради некомпетентност по време (не по място или по степен), тоест такъв акт не е следвало да бъде издаван след произвеждане на изборите. В решението на ВАС не са давани конкретни указания, поради което в този му вид съдебното решение не подлежи на изпълнение, защото няма какво да се изпълнява. Затова не е било правилно проекторешението на ЦИК, за приемането на което не е било постигнато необходимото мнозинство”, се посочва в решението на ВАС от вчера.

„Жалбоподателите Станислав Маринчев Иванов и Емил Богданов Цветков са имали качеството на кандидати за общински съветници и преди издаването на решение № 327 от 27.10.2015 г. на Общинската избирателна комисия – Плевен, и след издаването му, защото същото, с което те са били заличени от кандидатската листа е обявено за нищожно от тричленния състав на ВАС по адм. дело № 12663/2015 г., тоест заличаването не съществува в правния мир. В качеството си на кандидати за общински съветници те попадат в кръга на лицата, които имат правото да обжалват решението на ОИК – Плевен за определяне на резултатите от изборите, от която възможност те не са се възползвали, видно от справката, изпратена на съда от Общинска избирателна комисия – Плевен. С оглед всичко изложено до тук, подадената пред ВАС жалба срещу решението на ЦИК ще трябва да бъде отхвърлена”, посочват още в решението си магистратите от ВАС.

Дали това ще е краят на сагата със заличените съветници, предстои да разберем.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: