Общината и Пожарната в Гулянци със съвместна инициатива за Деня на доброволеца

04.12.2015 16:18

4.12.gulqnci1

Днес в Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението специалистът по сигурността на информацията в Община Гулянци и ръководител на доброволческо формирование „Вихър” – Цветомир Цанков и началникът на службата инж. Валери Предов проведоха открит урок с децата от младежки клуб „Светлина” при СОУ „Христо Смирненски” – Гулянци. Поводът за инициативата е Международният ден на доброволеца и доброволчеството – 5 декември. Служителите направиха атрактивна демонстрация на новия специализиран автомобил за пожарогасене и дадоха възможност на учениците да опитат някои от съоръженията.
Цветомир Цанков разказа за доброволческо формирование „Вихър” в община Гулянци, което е създадено през 2012 година. В състава му влизат 15 доброволци, които безвъзмездно оказват помощ на службите при възникване на кризисни и аварийни ситуации – пожари, наводнения, активиране на свлачища, снегонавявания и др.

4.12.gulqnci2
За първи път Международният ден на доброволеца и доброволчеството се празнува по инициатива на ООН през 1985 г.
Целта на ООН е да се даде по-голяма гласност и да бъде направен популярен по целия свят трудът на доброволците и те да получат нужното уважение, защото доброволец означава абсолютен хуманист.
Не особено приятна е статистиката, която показва, че само 6% наши сънародници са се ангажирали с доброволен труд. Затова България спада сред четирите държави в Европа, в които размера на доброволчеството не надвишава 10%. Популяризирането на Международния ден на доброволеца и различните инициативи свързани с него има за цел да приобщи повече хора, да създаде нагласа у младите да помагат на другите и на обществото и не на последно място да насочи вниманието към всички онези, които участват в гасене на пожари, спасяват хора и имущество, даряват доброволно сили и средства за да бъдат полезни на другите.

4.12.gulqnci3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: