Мартин Митев: Общинският съвет на Плевен е легитимен и може да работи в състава, в който е

27.11.2015 11:52

14.01.martin

Общинският съвет на Плевен е легитимен и може да работи в състава, в който е. Това каза днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен председателят на новия местен парламент Мартин Митев. Коментарът му бе по повод казуса около обжалваното решение на Общинската избирателна комисия – Плевен, с което са заличени двама кандидати за общински съветници от листата на ГЕРБ-Плевен. Става въпрос за случая със Станислав Иванов и Емил Цветков, които не са съгласни със заличаването им от листата, тъй като по силата на преференциалния вот те са заели съответно 6 и 9 място.

Казусът стигна до Върховния административен съд като делото бе образувано там по жалба на двамата кандидат-съветници срещу решение № 2865-МИ от 31.10.2015 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което жалбата им срещу решение № 327-МИ от 27.10.2015 г. на Общинската избирателна комисия (ОИК)-Плевен е оставена без уважение.

В решението си висшите магистрати постановиха, че се отменя решението на ЦИК и вместо него постановиха, че се обявява за нищожно решение № 327-МИ от 27.10.2015 г. на Общинската избирателна комисия – Плевен. 

Все още обаче не е ясно дали двамата общински съветници ще станат част от местния парламент на Плевен и ако да, кога ще е това.

Мартин Митев обясни днес, че съгласно ЗМСМА правомощията на общинския съветник възникват от момента на полагането на клетва. „Към този момент ние имаме легитимно избран Общински съвет, обявен с решение на ОИК. Всичките 41 общински съветници сме положили клетва и този Общински съвет е легитимен и може да работи в състава, в който е. Каквото и да бъде решението по възникналия казус, то не може да е с обратна сила”, добави председателят на местния парламент. И уточни, че взетите вече решения от настоящия ОбС – Плевен са легитимни. 

Снимка: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: