Международната детска художествена изложба „Лидице“ гостува в Плевен

26.11.2015 10:01

26.11.lidice

Днес в 17:30 часа в Артцентър Плевен ще бъде открита Международната детска художествена изложба „Лидице“. В представителната извадка от творби присъстват работи на малки художници от Плевен, Търговище, Габрово, Ловеч, Севлиево и София. Събитието се реализира от Чешкия център, под егидата на Посолството на Чешката република в София, съвместно с Община Плевен.
Международната детска художествена изложба „Лидице“ винаги се радва на голяма почит и присъствие на десетки малки художници от цяла България. В последното 43–то издание Почетни грамоти получиха 12 български деца. Те са участвали с рисунки и фотографии на тема „Светлина“. От Плевен това са: Елеонора Герганова, Ерика Лишковска от Артшкола „Колорит“, Виктория Костова, Ива-Мария Савчева от Център за работа с деца.
Както сочи названието, всяка година Международната детска художествена изложба „Лидице“ се организира в памет на децата, убити от нацистите в чешкото село Лидице. Тя е добре позната на децата-творци и техните учители не само в Чешката република, но и в цял свят. Ежегодно със свои работи в нея участват деца от няколко десетки страни от всички континенти. Винаги темата на изложбата се предлага от Световната организация ЮНЕСКО. Работите на малките творци се приемат до края на месец февруари в Мемориал „Лидице“ и се разглеждат от специализирано жури в два кръга. Избраните художествени творби се награждават с „Почетна грамота“, а най-добрите с Паметен медал „Розата на Лидице“. След това в края на май изложба с наградените творби бива тържествено открита в галерия „Лидице“ в едноименния град в присъствието на изтъкнати представители на чешката култура и образование, на културните институции и на дипломатическите мисии, акредитирани в ЧР, на художници, педагози и най-вече на много деца. От тази експозиция се подбират няколко по-малки, които се представят в други чешки градове и в чужбина.

Изложбата ще остане в Артцентър Плевен до 15 декември.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: