Кметът Спартански: Няма да зачеркна Буковлък

26.11.2015 13:36

spartanski

Категорична заявка, че няма да зачеркне село Буковлък даде днес пред общинските съветници на Плевен кметът Георг Спартански. Това негово изказване бе провокирано от информацията, която той предостави пред местните депутати относно състоянието на напредъка по проекта за Водния цикъл Плевен – Долна Митрополия. По повод мащабния проект вчера кметът Спартански и кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска са били на разговори в столицата. Оказва се, че значително трябва да бъде намалена стойността му. След като той бе над 200 млн. лв., а сега е 122 млн. лв., то в крайна сметка трябва да достигне стойност от под 100 млн. лв. Това се налага, за да може проектът да се изпълни по линия на оперативната програма. В противен случай това става чрез Брюксел.

Проектът включва водоснабдяване и канализация на градовете Долна Митрополия и Тръстеник – от населените места в община Д.Митрополия. От община Плевен са включени селата Ясен и Буковлък, както и довеждащият колектор за отпадните води, плюс пречиствателната станция в село Божурица, която е държавна.

Към момента има избрани изпълнители за съответните етапи от мащабния проект. Те обаче са избрани при предишните условия и цени. Затова е и в ход обсъждане дали може да отпаднат обекти от проекта.

„Имаше вариант да се маха едно или друго село, един или друг обект. Заявих го и вчера, че не съм съгласен да се откажем примерно от село Ясен или от Буковлък, защото освен финансов момент и практичен такъв по линия на околната среда и водите, има и политически момент. Не е тайна, че в село Буковлък на изборите аз получих 35 гласа срещу 2000 за моя опонент”, коментира кметът Спартански. И подчерта, че ако тръгне дребнаво по линията на простотията и отмъщението, трябва да зачеркне това село.

„Такава простотия от мен няма да дочакате, защото съм политически отговорен. Аз казах категорично, че ако някой има амбицията да махне село Буковлък, ще дойде и ще го обясни на Общинския съвет. Ако Общинският съвет каже да махаме Буковлък, аз съм длъжен да изпълня това решение. Аз лично няма да си позволя да отрежа нито едно от двете населени места”, заяви Спартански.

В крайна сметка ще се търсят други компромисни решения как да се подходи към проекта, за да се намали неговата стойност.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: