Доц. Аспарухов припомни идеята за паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия

25.11.2015 13:19

Asparuhov

„Всички ние плевналии сме длъжници на нашите деди, които загинаха по полята на една от най-кървавите касапници на човешката цивилизация – Първата световна война. В полята край Плевен има 166 мемориала, свързани с Освобождението. Паметниците, посветени на нашите деди обаче са твърде малко”. Това подчерта в приветствието си към гостите и участниците на провеждащата се днес в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” научна конференция, посветена на Първата световна война, директорът на Военноисторически музеи – Плевен, доц. Милко Аспарухов.

„Обективната причина да проведем тази конференция е и, че преди години инициирахме построяването на един мемориал на загиналите плевналии от Девета пехотна Плевенска дивизия по бойните полета на балканските войни и на Първата световна война”, добави доц. Аспарухов. Той подчерта, че Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен предоставя за един бъдещ мемориал две кариатиди, изработени по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен през 1977 г. от бележития български скулптор Георги Гергов. Тези фигури са особено красиви, но не са влезли в ансамбъла, за който са били предназначени.

Затова от ВИМ-Плевен инициират включването им в мемориал, посветен на славната Девета пехотна Плевенска дивизия. Доц. Аспарухов отправи молба към всички участници и гости на конференцията днес да подкрепят идеята за построяването на мемориала чрез писмо, адресирано до областния управител и кмета на Община Плевен за набиране на средства за построяването на паметника.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: