Денят на недоволството събра музейни работници и галеристи пред ХГ „Илия Бешков“

24.11.2015 13:58

24.11.muzei1

Колективите на Регионалния исторически музей и Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен излязоха заедно на протест под наслов „Ден на недоволството“. Инициативата бе част от Националния протест на работещите в музеи и галерии, организиран от „Синдикат на работещите в музеи и галерии”, НСФ „Култура”, КНСБ и Синдикат „Музеи и галерии”, НФ „Култура”, КТ „Подкрепа”.

24.11.muzei2
Както припомни Антония Караиванова – главен уредник на ХГ „Илия Бешков“ и председател на секцията на КТ „Подкрепа“ към галерията, музейните специалисти и галеристи от цялата страна излязоха с декларация до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министъра на финансите Владислав Горанов, в която са посочени и конкретните им искания. А именно – да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството; да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер; да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради; да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.

24.11.muzei3
Колкото и трудно да се вижда отстрани, ние имаме достатъчно работа, въпреки че обикновено хората си мислят, че седим на топло зад бюрата си в нашите хубави сгради, сподели пред „Плевен за Плевен“ Антония Караиванова. По думите й, все още битува схващането, че хората, работещи в музеите, са тиха, скрита и сънлива част от обществото, която едва ли не краде от труда на всички останали. Не крадем от никого нищо, а просто се опитваме да променим политиката в субсидирането на перото в бюджета за опазването на недвижимото и движимото културно наследство на България, заяви главният уредник. Тя бе категорична, че с протеста си специалистите от музеите просто изказват своята болка. „Ние не правим грандиозни конфликти, нито пък можем да се въоръжим с фонда си и да излезем на някакви павета, където да бъдем видяни и чути. Знаем, че парите не стигат, но поставени на последното стъпало в бюджета просто ще бъдем едни жалки регистратори и чиновници“, посочи още Антония Караиванова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: