Увеличават се болните от захарен диабет в Плевенска област

12.11.2015 14:00

12.11.diabet

В Плевенска област се наблюдава постоянна тенденция за увеличаване на заболеваемостта от захарен диабет. Това сподели днес пред медиите началникът на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен доц. Катя Тодорова. По повод 14 ноември за четвърти път Клиниката организира Дни на отворени врати, като доц. Тодорова разказа повече за инициативата. Проведени са два вида профилактични мероприятия – с пациенти от областта с диагностициран захарен диабет, както и с лица, които са с повишен риск за развитие на захарен диабет, но все още не са диагностицирани.
„Идеята на профилактичната кампания е, че ако тя е добре оргинизирана и проведена правилно, би могла да предотврати появата на усложнения, свързани с диабета. По този начин ние бихме могли да осъществим ефективна профилактика“, сподели доц. Катя Тодорова. Тя отбеляза, че диабетът е много скъпо струващо заболяване, а чрез профилактичната кампания заедно лекари и пациенти могат да постигнат по-добър резултат. Затова организираме и специализирана лектория с поредица от лекции по желание на пациентите, като работим съвместно с пациентската организация на диабетиците в Плевен, която е клон на Българската диабетна асоциация, обясни специалистът.
Доц. Тодорова изнесе данни за България, според които честотата на захарния диабет е 9.6%. 519 000 са пациентите у нас с диагностициран захарен диабет, а още почти толкова са тези с недиагностициран диабет. Честотата на диабета е по-висока при мъжете – 56.7% срещу 43.3% жени. Началникът на Клиниката по ендокринология сподели, че в Плевен приемът на пациенти е от цяла Северна България, като тенденцията е към увеличаване на техния брой. Две трети от всички пациенти на клиниката са диагностицирани именно със захарен диабет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: