Поредна жалба след местния вот – сега за избора на кмет на Червен бряг

09.11.2015 12:27

26.10.cherven-briag

Поредната жалба след проведените местни избори е подадена в Административен съд – Плевен. Тя е от кандидата  за кмет на община Червен бряг, издигнат от ПП ГЕРБ, Георги Георгиев. Той иска отмяна на решението на Общинската избирателна комисия /ОИК/ за избиране на кмет на община Червен бряг и обявяване на избора за недействителен.

В своята жалба Георгиев посочва, че решението на ОИК-Червен бряг е незаконосъобразно и ползващо данни от грешно попълнени протоколи, постановено при съществени нарушения на изборния процес и неправилно отчитане волята на избирателите.

Кандидатът на ГЕРБ заявява в жалбата си, че на балотажа на 1 ноември в община Червен бряг са допуснати редица нарушения на изборния процес. Той посочва, че част от протоколите на секционните избирателни комисии, въз основа на които ОИК е постановила решението си, са поправени не по установения в Изборния кодекс ред.

В жалбата си Георги Георгиев посочва също, че по време на предизборната кампания и в изборния ден са били установени множество случаи на купуване на гласове. Той припомня как в деня за размисъл бе разбита схема за купуване на гласове в община Червен бряг.

„Няма способ, чрез който да бъде установено кои и колко бюлетини са отчетени като действителни в резултат на купения вот”, коментира в жалбата си кандидатът за кмет.

Той настоява и за спиране изпълнението на решението на ОИК-Червен бряг до приключване на настоящото производство.

Административният съд предстои да се произнесе по жалбата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: