Заличени от листата с общински съветници на ГЕРБ-Плевен обжалват решението на ОИК в съда

05.11.2015 9:32

26.08.izbori

Двама кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ – Плевен обжалват решение на Общинската избирателна комисия – Плевен, с което са заличени от листата на партията. Това  става ясно от подадените до Административен съд – Плевен жалби от Емил Цветков и Станислав Иванов.

В своята жалба Емил Цветков посочва, че решението на ОИК-Плевен за заличаване от кандидатската листа е в противоречие с ИК, което води до неговата незаконосъобразност. И добавя, че в ОИК е постъпило заявление, подписано от упълномощен представител на ПП ГЕРБ, от което става ясно, че Цветков не желае да бъде избран за съветник.

След провеждането на местните избори от 25 октомври Емил Цветков е избран с преференциален вот на девето място в листата на ГЕРБ. „В последствие разбрах, че има подадено заявление от мен, което лично аз не съм подавал”, посочва в жалбата си до Административния съд в Плевен Цветков. И добавя, че не е бил уведомен, че след приключване на изборния ден и обявяване на резултатите, пред ОИК-Плевен ще бъде представена декларация за отказ от негово име.

„Считам, че заявлението за отказ следва да бъде дадено лично пред ОИК-Плевен, а не чрез упълномощения представител на ПП ГЕРБ – Плевен. Освен това отказът би бил валиден, ако е депозиран до изборния ден – 25.10.2015 г. В случая аз съм участвал в изборите и за мен са гласували 140 избиратели с преференция. Не съм подписвал декларация за отказ да бъда обявен за избран като общински съветник след приключване на изборния ден.”, добавя още в жалбата си Емил Цветков.

Подобни са и мотивите за обжалване решението на ОИК-Плевен, които посочва в жалбата си и Станислав Иванов. Той е избран на шесто място в листата на ГЕРБ – Плевен чрез преференции. И също не е бил уведомен, че от негово име ще бъде подадено заявление за отказ да бъде избран за общински съветник след приключване на изборния ден.

„Потвърждаването на действията на упълномощения представител на ПП ГЕРБ от ОИК, без да е съобразено моето лично мнение по представения документ, би затвърдило една порочна практика да се пренареждат листите с удобни хора, а не да се уважи вота на избирателите”, коментира в жалбата си до съда Станислав Иванов.

Днес в Административен съд – Плевен трябва да бъдат представени изискани от съдията по делото документи от ОИК-Плевен и от двамата жалбоподатели.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: