ОИК – Плевен провери сигнал за закани за саморазправа и ударен в главата застъпник в Буковлък

01.11.2015 18:38

1.11.tutun

В ОИК – Плевен е постъпила жалба от Христо Таслаков – упълномощен представител на МК „Плевен може – Плевен побеждава”, в която се твърди, че в СИК 152400205 в Буковлък, присъства депутатът на ПП ГЕРБ Владислав Николов, разгръщат се предварително бюлетини, представилите на ПП ГЕРБ отбелязват предварително №10 в бюлетината, застъпници придружават гласоподаватели в тъмната стаичка. Твърди се, че пред избирателните секции има струпване на роми, които отправят заплахи и закани със саморазправа. Застъпник от коалицията е ударен в главата. Твърди се, че обстановката е ненормална за провеждане на избори. Прави се искане за предприемане на законови мерки, със съдействието и на полицията, с цел осигуряване на цивилизовано, нормално, свободно и законосъобразно довършване на изборния ден. Прави се предупреждение, че ако не се вземат исканите мерки, МК „Плевен може – Плевен побеждава” ще изведе всички свои членове на секционните комисии и застъпници от изборните секции, за да запазят здравето им.
ОИК – Плевен след постъпване на жалбата незабавно е изпратила комисия в състав Евгения Станева, Жоро Нинов и Пламен Иванов, която да посети цитираната в жалбата секционна избирателна комисия. Междувременно, председателят на ОИК – Плевен е провел телефонен разговор с началника на Охранителна полиция в I-во РУ при ОД на МВР – Плевен, от който е станало ясно, че информацията в жалбата е постъпила и в полицейското управление, както и че са изпратени служители за изясняване на случая.
Комисията е извършила проверка, от която се установява, че и в трите секционни избирателни комисии, намиращи се на територията на Буковлък – ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, изборната обстановка е спокойна. Има ситуирани достатъчен брой полицейски служители, от които информацията от трите секционни избирателни комисии се потвърди. Имало е известно напрежение след появяването на Найден Зеленогорски – представител на МК „Плевен може – Плевен побеждава”, когато се твърди, че има ударен застъпник на местната коалиция.
Проведен е разговор със застъпника на коалицията, който е заявил, че член на СИК №152400205 му е нанесъл удар с глава. За този случай, полицейските служители са снели обяснения. При извършената проверка е станало ясно, че депутатът Владислав Николов не е посещавал през целия ден изборните секции в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Всички членове на секционно избирателната комисия, както и намиращите се в помещението на секцията застъпниците са заявили, че не е имало предварително разгръщане на бюлетини, респективно предварително отбелязван вот с №10, както и че няма случаи застъпници да придружават гласоподаватели в тъмната стая.
Въз основа на извършената проверка ОИК – Плевен, е счела, че жалбата е неоснователна и я оставя без уважение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: