Президентът удостои с орден „Стара планина” плевенчанина проф.д-р Илия Ватев

21.10.2015 15:00

21.10.prezident

„В днешния свят на предизвикателства решенията на много от обществените и икономическите проблеми се крият преди всичко в знанието и технологиите. Бъдещето принадлежи на онези нации, които, стъпвайки на традициите, не се страхуват да преодоляват границите на познанието”. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев, който днес е удостоил с висши държавни отличия учени и практици с принос в областта на медицинската наука, съобщават от пресцентъра на президентската институция.

Един от получилите днес висше държавно отличие е и роденият в Плевен проф. д-р Илия Ватев. На церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 за заслуги за развитието на българската и световната наука в областта на медицината той е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен.

Проф.д-р Илия Ватев още през 1987 г. за първи път у нас успешно прилага техниката „ин витро“. Той е основател и дългогодишен ръководител на първата в България Лаборатория за „ин витро“ оплождане и експериментална ембриология при Медицинския университет – София.

С орден „Стара планина“ първа степен президентът е удостоил проф. д-р Петър Симеонов, който посвещава усилия в сферата на бъбречната трансплантация. С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава е отличил акад. Дочи Ексерова, за заслуги за развитието на колоидната наука.

„Благодаря на акад. Ексерова, на проф. Ватев и на проф. Симеонов за дългогодишния труд и професионализъм“, е казал президентът на тримата носители на държавни отличия.

Нациите ще бъдат силни не с армиите от войници, а с армиите от учени, от поколения млади, образовани, интелигентни хора, които ще прокарат пътя на всяка държава. България може да успее в този динамичен свят единствено с качествено образование, с инвестиции в науката и таланта на българите“, е казал още президентът Плевнелиев.

Кой е проф.д-р Илия Ватев?

Проф.д-р Илия Ватев  е роден на 11 декември 1947 г. в Плевен. Ръководител на Катедрата по биология към Медицинския университет в София и на лабораторията по ин витро оплождане. Той е създателят на българския метод за ин витро. Специализира в Париж по имунология на бременността и по линия на НАТО в университета в Болоня. Има публикации в България и в чужбина. Съавтор на три учебника по биология и паразитология. През 1988 г. става носител на наградата на Световната здравна организация за интелектуална собственост и за изобретения в областта на експерименталната ембриология. Пионер в разработването и приложението на техниката ин витро оплождане у нас и в Югоизточна Европа. 

Снимка: пресцентър, Президент на Р България

#тагове:

НАЙ-НОВИ: