Над 100 участници ще се включат в национална среща на музейните специалисти в Плевен

13.10.2015 16:41

13.10.beshkov

На 14, 15 и 16 октомври в Плевен ще се проведе Третата национална среща на тема „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България, като част от устойчивото развитие”. Тя се организира от Художествена галерия „Илия Бешков”, Регионален исторически музей – Плевен и Община Плевен в партньорство с Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”. Повече подробности за националната среща, на която галерия ще бъде домакин за първи път, споделиха директорите на РИМ – Плевен – Владимир Найденов, на ХГ „Илия Бешков“ – Мирослав Минчев и Валерия Димитрова – главен експерт в Министерството на културата.
Третата национална среща ще е на тема „Духовните средища в българските земи – ХV – началото на ХІХ в. – книжовни и образователни центрове” и заявка за участие са изпратили над 100 участници от музеи и галерии от цялата страна. Презентациите ще бъдат общо 40, а също така са предвидени интересни съпътстващи изложби. Галерия „Бешков“ ще представи изложба, включваща икони, както и щампи, най-старата от които датира от 1779 г., а от своя страна РИМ се включва с изложбата „Спасени реликви“. В последния ден участниците ще посетят археологическия обект Улпия Ескус, който ще бъде обект на специална презентация и на който през годините работят много от музейните специалисти-археолози. Гидове на участниците там ще бъдат ръководителят на проучванията в Улпия Ескус доц. Гергана Кабакчиева и директорът на РИМ – Плевен Владимир Найденов, който е участник в нейния екип.
Валерия Димитрова не спести благодарностите си към директора на ХГ „Илия Бешков“ Мирослав Минчев за смелостта, че галерията се е нагърбила със задачата да е домакин на престижния форум, въпреки схващането на мнозина, че ролята на художествените галерии е единствено да организират изложби. Тя отбеляза, че по съдържание на фондовете и дейност в областта на изобразителното изкуство галерия „Бешков“ съперничи на много столични галерии. Именно благодарение на упоритата ни работа в тази посока, в срещата ще има представители на 15 галерии от страната, като 6 от тях ще участват с презентации, посочи още тя.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: