Вече 105 години емблематичен паметник символизира вярата на жителите на Асеново

10.10.2015 15:48

10.10.asenovo1

На днешната дата през 1910 г. тържествено е осветена една от емблемите на никополското село Асеново – паметникът „Света Троица“. Монументът се намира непосредствено срещу католическата църква, която също носи името на Света Троица и заедно с нея предизвиква интереса на посетителите на селото.

10.10.asenovo4
Както гласи надписът на самия паметник, монументът е осветен от Никополския архиепископ Анри Дулсе и енориста Йероним Шмит, а с дарения за издигането му са участвали жители на Асеново, които са били на гурбет в Северна Америка. Но ето какво пише за паметника отец Исидор Делин – български католически свещеник, първи събрал в книга историята на село Асеново:
„Старите асеновчани са имали една жива вяра в „Бога, един и троен”, великата тайна на християнството изповядвали на дело. Няколко души работници в САЩ по точно в Северна Америка, събрали суми помежду си и от други Вингани на работа там и издигнали хубавия паметник „Св. Троица” пред църквата на площада. Този паметник е осветен от владиката Дулце в 1910 г. От този ден – 10 октомври – този паметник говори на асеновчани (макар, че е почти скрит в озеленените алеи и умишлено посадените дръвчета да го скрива) и на минаващите през селото и това място за Бога в чието име ние сме кръстени. Имената на дарителите са много, те и сега се виждат изписани по колоните на паметника“.

10.10.asenovo2

 

10.10.asenovo3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: