Плевен ще е домакин на национална среща на музейни специалисти

09.10.2015 12:30

21.08.beshkov

На 14, 15 и 16 октомври в Плевен ще се проведе Третата национална среща на тема „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие”. Тя се организира от Художествена галерия „Илия Бешков”, Регионален исторически музей – Плевен и Община Плевен в партньорство с Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”.

За първи път домакин на такава мащабна музейна изява ще бъде художествен музей, в чийто зали по време на срещата ценителите на изобразителното изкуство ще се запознаят с произведенията на изтъкнати наши и чужди художници, информират от РИМ-Плевен.

Предизвикателствата, които съвременността поставя пред музейното дело в България, дават основание на организаторите да предложат възможности за представяне и популяризиране на нови изследвания и факти на тема „Духовните средища в българските земи – ХV – началото на ХІХ в. – книжовни и образователни центрове”. Също така ще бъдат показани и интересни събития, пречупени през призмата на времето, допринасящи за съхраняването на националната ни идентичност.

В последния ден участниците ще посетят археологическия обект Улпия Ескус, който ще бъде обект на специална презентация и на който през годините работят много от музейните специалисти-археолози. Те ще имат възможността да го представят на място пред цялата колегия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: