Красимир Атанасов: Залагам на човечността, а не на обещания за решаване на проблемите с магическа пръчка

06.10.2015 14:53

6.10.polkovnika

– Полк. Атанасов, като кандидат за кмет на Община Плевен, издигнат от Социалистическа партия „Български път“, постоянно се срещате с жители на общината. Кое е основното, което ги вълнува и споделят с вас?
– Срещам се с жители на община Плевен не само по време на предизборната кампания. Ще споделя, че провеждам такива срещи още от втория ден, след като станах общински съветник преди четири години, като тогава темите бяха основно по въпросите на битовата престъпност. Това, което тревожи хората, е различно във всяко едно населено място, тъй като проблемите в селата са едни, а в града – други. В Беглеж, Ралево и Ласкар, например, местните жители се вълнуват от проблема с поголовната сеч на горите – не само общинските, но и частните. Друг болезнен въпрос са безнаказаните кражби, дело на ромите, които посягат както на битово имущество, така и на селскостопанска продукция. В Търнене и Дисевица пък имат проблем с отглеждането на крави по дворовете в селото от неколцина стопани.
Колкото до града, в централната градска част основната болка на дребните търговци са високите наеми на помещенията и фактът, че без да дадат подкуп тук и там не могат да си изкарат необходимия документ. В крайните квартали пък плевенчани са вдигнали ръце от лошото състояние на канализацията, буренясалите междублокови пространства, множеството изгнили дървета, които създават куп главоболия след всяка буря. Не на последно място, мнозина се оплакват от сметоизвозването и бездомните кучета, както и липсата на осветление. С падането на здрача на много места в града буквално настъпва вечерен час. А най-страшна е ситуацията с т.нар. наркобизнес, който превзема крайните квартали.
– А не е ли симптоматично, че за тези проблеми се говори винаги, когато наближат избори?
– Така е, но по-лошото е, че никой от властимащите не ходи при тези хора и да ги пита за техните тревоги. Бях изключително впечатлен, че дори в даден блок не познават съседа си, който е общински съветник. А хората далеч не са глупави и са напълно наясно, че нещата не могат да се променят с магическа пръчка. Те искат просто едно човешко отношение – да отидеш при тях, да ги чуеш и да направиш това, което е по силите ти. И те ще го оценят – дори да е съвсем малко.
На няколко пъти споделям идеята по-важните заседания на Общинския съвет да се провеждат дори на площада, пред плевенчани, за да чуят какво се случва и да имат възможност да кажат своето мнение. Така са го правили след Освобождението и на всеки от избраниците е било ясно какво ще му се случи, ако не си свърши работата.
– На какви хора залага Социалистическа партия „Български път“ в листата си за общински съветници в Плевен?
– На първо място, това са едни честни хора, които имат авторитет и вършат качествено работата си всеки в своята сфера. Всеки от тях бе предложен от обикновените гласоподаватели, които ги познават и знаят, че тези хора няма да ги подведат.
– Лично вие, как приехте да бъдете излъчен за кандидат-кмет на Плевен от листата на Социалистическа партия „Български път“?
– Социалистическа партия „Български път“ е партията на бъдещето на България. Аз съм убеден, че тя ще е сред основните политически сили само след няколко години и ще успее поне отчасти да възстанови стандарта на живот на българина отпреди 25 години. За да се случи това, обаче, на първо място трябва да възстановим търговските си взаимоотношения с Русия, защото те ни дават куп възможности. Включително и за безмитен внос, докато успеем да се оттласнем от дъното.
– Говорите за Русия, но да не забравяме, че у нас има и много русофоби. Как ще ги убедите в правотата на твърденията си?
– Конкретно за Плевен мога да споделя, че станах свидетел на все повече от т.нар. русофоби, които изведнъж станаха русофили. Не виждам причини Русия да бъде отричана, а всичко западно да се величае. Още повече, че нашата партия не е за излизане на страната ни от Европейския съюз, а за преразглеждане на условията, при които оставаме в ЕС. Искаме да бъдем равноправен член на голямото европейско семейство. Неприемливо е да ни се налага да изкупуваме цялата продукция на европейците, а да не можем да изнасяме своята. Това ли измислиха русофобите за България?
– Без съмнение, сред най-срещаните въпроси, залагани в предизборната платформа на отделните политически сили, е намирането на работа за младите хора. Как би се случило, според вас, това в Плевен?
– Ще ви отговоря, като се върна отново на темата за Русия. В договорните отношения между нашата партия и руската страна е посочено възстановяването на земеделието в България, като основен стратегически отрасъл, защото покрай земеделието се развива и промишлеността.
– А дали младите хора в Плевен днес биха се занимавали със земеделие?
– Веднага давам пример. Преди години няколко момчета от моето родно село Милковица заминаха да си търсят късмета в Испания. След като видяха, че там нямат бъдеще, се върнаха отново тук, събраха се заедно, купиха си земя и необходимата за обработването й техника и в момента всеки от тях има луксозна кола и чисто нова къща. Младите не са по-лоши или по-глупави от нас, хората от по-старото поколение. Проблемът е, че никой не иска да приказва с тях и нормално да им обясни нещата.
Купуването и продаването на гласове са престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: