Започна Прегледът на архитектурата Плевен`2015 (снимки + видео)

05.10.2015 18:11

По атрактивен начин – с танц на възпитаници на НУИ „Панайот Пипков“, облечени в работни гащиризони, днес започна шестият Преглед на архитектурата Плевен`2015. Проявата, която ще се проведе до 11 октомври, е организирана от Съюз на архитектите в България – Дружество Плевен, и Камарата на архитектите в България – Регионална колегия – Плевен. Прегледът се провежда под патронажа на Община Плевен.

5.10.izlojenie1
На старта на проявата бе открита изложба, включваща близо 40 табла, на които е представено развитието на центъра на града от 1965 г. до 2015 г., а също така плевенчани могат да видят разработки от последните две години, дело на плевенски архитекти. Основен акцент в изложбата са 15 специално подготвени ретро табла, за изготвянето на които са използвани материали от Държавна агенция „Архиви“ – Плевен, Регионален исторически музей, както и от архивите на наши архитекти. Тези ретро табла са и повод за равносметка в контекста на реализирания първи етап от конкурсния проект за централна градска част, за това как е изглеждал центърът на Плевен преди, как изглежда сега и как искаме да изглежда в бъдеще, обърна се към присъстващите на откриването на изложбата арх. Емил Дечев, председател на Съюза на архитектите в България – Дружество Плевен.

5.10.izlojenie2
Събитието бе открито официално от изпълняващия длъжността кмет на Община Плевен арх. Трифон Иванов, който приветства архитектите. Удовлетворени сме, че станалата вече традиция проява обединява таланта, енергията, оригиналния поглед и сполучливите авторски търсения на плевенските архитекти, отбеляза арх. Иванов, допълвайки, че ръководството на Общината дълбоко цени техния потенциал. Искрено се надяваме, че представената изложба ще провокира не само приятни емоции у нашите съграждани, но и съпричастност и обща воля за просперитета на града ни, посочи още арх. Трифон Иванов. Своето приветствие към архитектите, които честват днес своя професионален празник, отправи и зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков, който пожела на всички нови творчески успехи за град Плевен.

5.10.izlojenie3

 

5.10.izlojenie4

 

5.10.izlojenie5

 

5.10.izlojenie6

 

5.10.izlojenie7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: