Продоволствената сигурност – в обектива на Европейската година на развитие

05.10.2015 13:17

24.06.europe_logo1

Докато продължаваме да се възприемаме като живеещи в най-бедната страна на ЕС, дали си даваме сметка, че все още по света има реално гладуващи хора? Хора, страдащи от хронично недохранване. Само децата, чийто живот има фатален изход в резултат на недостатъчно храна наброяват над 3 милиона по целия свят. Гладът и недохранването са проблем, който не може да остави никого безразличен.
Европейският съюз прие, че трябва превърнем изхранването на постоянно нарастващото световно население в основен приоритет на развитието.

13.10.october
Макар трудно да отриваме на картата малката островна държава Кабо Верде ( или по-известна като Зелени нос) именно там действа проект на ЕС, който води до възраждане на производството на банани и други градинарски култури на остров Сантяго.
В миналото градинарството в Кабо Верде е било важен източник на хранителна и икономическа устойчивост в този беден на ресурси архипелаг. Производството на банани по-специално е давало възможност на местните фермери да си осигурят доходи и е обезпечавало съществуването на местните общности. За нещастие, както казва Нора Силва — ръководител на Националния институт за изследване и развитие на селското стопанство, повечето плантации са загинали поради суша, замърсяване и болести през 90-те години на ХХ век.
В опит да промени тази тенденция и да стимулира възстановяването на сектора, Европейският съюз финансира създаването на системи за напояване на остров Сантяго. Това довежда до изграждане на големи водни резервоари и инсталиране на силози близо до новите плантации, където мрежа от маркучи може да разпръсква вода на равни интервали.
След това изграждане идва ред на местните фермери, които започват да обработват почвата и засаждат млади бананови дръвчета, внесени от Канарските острови и Бразилия в рамките на проект. Предимството на бананите пред други храни е, че те дават реколта целогодишно, като узряват на всеки четири месеца.
Европейският проект вече е дал възможност на 178 фермери, 43 от които са жени, да отглеждат свои собствени насаждения.
Новите плантации са не само източник на прехрана за острова, но съживят и търговията със съседни туристически дестинации, където фермерите започват да продават реколтата си.
Инициативи като тази за хората на острова са олицетворение на ангажимента на ЕС за стимулиране на глобална продоволствена сигурност, устойчива околна среда и приобщаващ растеж.

9.09.eu_

#тагове:

НАЙ-НОВИ: