Интересна изложба ни връща към подвига на Девета пехотна Плевенска дивизия (галерия)

01.10.2015 18:08

1.10.rim1

Изложбата „Девета пехотна Плевенска дивизия в Първата световна война” бе открита днес в Регионалния исторически музей в Плевен. Тя е посветена на 100 години от участието на България в Първата световна война и с нея се отдава заслужена почит и признателност към подвига на нашите предци, към тяхното родолюбие, храброст и саможертва в името на националните идеали, на обединението на българския народ и българските земи.

1.10.rim2
Изложбата откри директорът на РИМ – Плевен Владимир Найденов, който посочи, че днес – 100 години по-късно, ние се прекланяме пред голямото родолюбие на воините от Българската армия, сред които са и бойците от Девета пехотна Плевенска дивизия, записали едни от най-героичните страници в националната военна история. В експозето си той припомни за участието на дивизията в Първата световна световна война и храбростта на плевенчани по време на епичните сражения.

1.10.rim3
С над 150 снимки, вещи и документи изложбата представя бойния път на дивизията, на фронтовите позиции – в окопите, траншеите, землянките и бункерите. Представено е въоръжението на армията и снаряжението на българския войник, взетите трофеи и свалени вражески аероплани. В изложбата намира място и всеотдайната медицинска помощ на лекари и медицински сестри от военнополевата болница при дойранските позиции и в болницата в Плевен. Показан е животът на бойното поле и в моментите на затишие между сраженията, посрещане на Нова година, празнуване на Великден, изработване на битови предмети, организиране на театър на фронта. Експонирани са и грамоти, ордени за храброст, за военни заслуги и възпоменателни медали. Гостите на музея могат да видят още репродукции на картини, както и макети на проекти за паметник на героите от Дойран от проведения през 1936 г. конкурс в Плевен.

1.10.rim4
Поздравителен адрес от името на вр.и.д. кмет арх. Трифон Иванов прочете зам.-кметът Дамянка Владимирова. „Удовлетворен съм, че отгръщайки паметните страници отпреди век, заедно ще отдадем своята почит към една от първите дивизии, превърнала се в символ на войнския дълг. И отново ще си спомним високото бойно майсторство, безпримерния героизъм и саможертвата на воините от Девета пехотна Плевенска дивизия“, се казва в поздравлението от арх. Иванов.
За да се потопят зрителите напълно в епохата, на откриването присъстваха членове на регионалния клуб на Национално дружество „Традиция” в Плевен, облечени във военни униформи от онова време.

1.10.rim5

 

1.10.rim6

 

1.10.rim7

 

1.10.rim8

 

1.10.rim9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: