Windswept – от училищната скамейка до рок сцената (видео)

27.09.2015 14:49

Windswept

Те са една от най-новите младежки банди в Плевен, но вече имат първа престижна награда – тази на публиката от конкурса „Голямо междучасие 2015”. Там бяха в конкуренция с училищни групи от цялата страна, но публиката реши, че те са нейният любимец. Това са Жени, Мария, Иво и Волен и са плевенската група Windswept.

Специално за „Плевен за Плевен” младежите разказаха за участието си в конкурса, както и за създаването на групата. Това, което обединява и четиримата е, че са възпитаници на МГ „Гео Милев” – Плевен. Трима вече бивши и вече студенти, а най-малкият – Волен ще е абитуриент тази учебна година.

Евгения Трифонова – Жени е един от двата вокала в групата. Тя е студентка в Софийския университет, компютърни науки.

Мария Радева е вторият вокал в групата. Тя продължава своето образование в УАСГ, специалност Архитектура.

Иво Гълъбов свири на китара. Той е приет Право в Софийски университет.

Най-малкият Волен Димитров е все още учник в МГ „Гео Милев”, специалност информатика. Той е другият китарист в групата и иска да учи софтуерно инженерство, но все още не е решил дали ще остане в България или ще замине зад граница.

–          Да започнем от началото – кога създадохте групата?

Мария: Освен, че пея, аз и рисувам. През февруари тази година реших да подредя моя самостоятелна изложба. За откриването исках да направя нещо различно, което ще е интересно за гостите ми. С Жени сме от един клас, а за Иво и Волен знаех, че са добри китаристи и така решихме да пробваме да направим нещо заедно.  Събрахме се, направихме няколко репетиции и ни хареса.

Иво: В самото начало не се очакваше да свирим заедно, но така се случи, че се събрахме у Мария, свирихме някои неща и се получи добре.

Жени: Още от първата репетиция се оказа, че става група от нас!

grupa

–          От къде дойде името на групата?

Иво: Всъщност до преди месец ние нямахме свое име. Търсех някакви думи, които звучат хубаво и тази ми допадна.

Волен:  Не е само това. Понеже Мария ни събра, а тя е много отвеяна, и името на групата се оказа подходящо, защото означва „отвеян от вятъра”.

–          Какъв стил свирите? Как се определяте вие самите като музиканти?

Жени: Най-вече алтърнатив. Към момента имаме само една авторска песен, все пак сме група от около 6 месеца и сме правили предимно кавъри. И тези кавъри са били на различни групи – Alice in chains, които са гръндж, Bon Jovi, които се водят хард рок, Full figthers, които са алтернативен рок.

Иво: Според мен сме група, която свири акустичен алтернативен рок. Акустичен сме, защото сме само две китари в момента, търсим си барабанист, но все още нямаме. В Плевен има дефицит на барабанисти и басисти.

–          През лятото вие се изявихте и във вечерните концерти, организирани от Община Плевен при оркестрината в Градската градина.

Волен: Да, така е. Дойдохме на първия концерт и ни хареса. Поинтересувахме се как можем и ние да се включим и така стана. Свирихме една вечер, харесаха ни и ни поканиха още два пъти.

–          Големият ви успех е от конкурса „Голямо междучасие 2015”. Как се случи така, че решихте да участвате?

Иво: Вокалистът и китарист на една от известните плевенски групи Taking heed Даниел Петров предложи на Волен да участваме, тъй като има връзка с Д2. А от Плевен няма много участници. Колебаехме се, защото не знаехме дали ще се впишем само с две акустични китари, а нямахме и много време. Подготвихме се само за 3-4 дни като свирихме с  часове. Записахме песента си с фотоапарат. За конкурса трябваше да изпратим само аудиофайл, прикрепихме и линк с клипа ни в Youtube. Това е и първата ни авторска песен „Instincts“.  Преди да излезе резултатът от конкурса ни поканиха да свирим на концерт във Враца с още три групи. Там се видяхме с фронтмена на Д2 Дидо. До финала на конкурса стигнаха общо четири групи. Последният концерт бе в София пред Паметника на Съветската армия. Тогава получихме и наградата си. Извикаха ни на сцената и кметът Йорданка Фандъкова ни връчи награда.

windswept nagrada 11

–          Наградата ви е продуциране на песен.

Волен: Да, в момента работим по няколко идеи и може би тази, която най-скоро завършим ще предложим за запис в студиото на Д2. От Д2 имаме и предложение да запишем кавър върху тяхна песен с наш аранжимент. Това, което ще направим най-скоро обаче е да запишем нашата първа песен в професионално студио в Плевен, при Сейхан. Защото нашият запис е абсолютно непрофесионален. Преди време от конкурс за китаристи аз и Мария имаме награди и сме решили сега да се възползваме от възможността за професионален запис на песента ни „Instincts“.

–          И сега какво ви предстои, какво си пожелавате за вас и за групата?

Жени: Пожелаваме си да продължим да творим и да ни се получава все така добре. Да запазим желанието си да свирим един с друг.

Иво: Надявам се този голям конкурс, който спечелихме, да е добра възможност за нас и ние да не я пропускаме.

Снимки: личен архив и конкурс „Голямо междучасие 2015“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: