Плевенските деца с възможност за безплатни очни прегледи

25.09.2015 11:20

lekar pregled

Кампания за профилактика на детското зрение, която обединява усилията на оптичния бранш и водещи институции, се провежда в цялата страна от 1 септември до 31 октомври 2015 г. Инициативата е на известна българска марка очила и се реализира с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката и над 150 оптики в България.

Кампанията има за цел да популяризира необходимостта от редовна профилактика на детското зрение и дава възможност на деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. да преминат безплатен скрининг на очите в оптики в цялата страна.

Целта на скрининга е да бъдат идентифицирани децата, които имат някакъв проблем със зрението и те навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог. Децата в Плевен могат да се прегледат в Оптика „Кушинова” на  пл. Свобода 7, тел. 064 805 986 и в Оптика „Диана Иванова” – ул. Раковски 19, тел. 064 80 52 24. Скринингът на зрението ще бъде извършен в рамките на работното време на оптиките и преглеждащия специалист, след предварително записан час и ако възрастта и поведението на детето го позволяват.

Кампанията се провежда за трета поредна година и предвижда да достигне до над 2 000 училища в страната чрез 28 Регионални инспекторати по образованието. Лице на кампанията е младата и талантлива певица и актриса Марина Кискинова.

Безплатният очен скрининг по време на кампанията ще се извършва с авторефрактометър, който позволява обективно изследване на рефракцията (пречупвателна сила) на оптичните среди на окото – роговица и леща. Авторефрактометрията дава общата пречупвателна сила на окото в диоптри и помага при изписването на очила. Скринингът с авторефрактометър позволява добра предварителна оценка на зрителната острота и е подходящ за деца в училищна възраст.

Снимка: ezine.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: